Susu Badan Telah Mula Ada Sebelum Bayi Lahir Lagi!

9/01/2015

At 31 weeks of pregnancy, tapi susu dah mula keluar... Seronok kan kalau dapat macam tu? Baby belum lahir lagi, tapi rezeki dia dah tersedia ada. Dah tersedia melimpah ruah. Kalau start pam sekarang ni saya rasa boleh dapat stok juga ni. hakikat sebenarnya, susu badan memang telah mula ada sejak sebelum bayi lahir lagi. Saya rasa ramai ibu-ibu yang tahu mengenai perkara ini. Tapi, bagaimana pula cara nak banyakkan susu badan? Nanti saya cerita cerita okey..  


Namun, ada ibu-ibu di luar sana yang tidak mempunyai peluang untuk menyusukan anak sendiri. Susu tidak keluar walaupun selepas melahirkan anak, atau susu sikit sangat sehinggakan orang tua-tua chop anak kita kelaparan tak cukup susu

Tapi puan-puan pun tahu kan, saiz perut bayi masa lahir tu hanya sebesar biji guli sahaja. Dan banyak faktor lain yang menyebabkan bayi menangis, bukan semata-mata sebab dia lapar dan tak cukup susu. Ini kena selalu ingat. 

Bayangkan kita sendiri la, bertukar tempat tidur pun kemain susah nak lelapkan mata. Hatta pegi tido dekat hotel sekalipun. Jika selama ni tidur di rumah, tak de pun aircond ke apa ke, tapi tidur tetap lena. Letak kepala atas bantal, terus tido. Tapi... bila kena pegi outstation ke pegi bercuti ke, kemain susah nak lelapkan mata, padahal hotel lagi la selesa ada aircond, selimut tebal bagai. Itu baru kita. 

Apatah lagi bayi yang memang selama 9 bulan ni dia duduk selesa dalam perut kita, tiba-tiba kena keluar melihat dunia, dan terus terpisah daripada badan ibunya. Nak nak pulak kalau jenis kena duduk jauh dengan mak. Jauh ni maknanya ibunya asingkan tempat tidur atau ibunya tak dibenarkan dukung baby selalu). Kononnya nak latih diri anak berdikari, supaya dia tak manja sangat la apa la.. ada je kes macam ni kan? 

Saya dulu pernah juga terkena. Saya kena marah bila asyik susukan anak. Asal anak nangis je saya ambil dan susukan. Dukung dan peluk dia. Kena marah youuuu... katanya jangan ajar anak macam tu nanti jadi manja... tp saya tetap juga susukan selalu dan tetap juga dukung selalu.. well, saya rasa masa tu macam sangat memahami je perasaan baby saya betapa gayatnya berada di luar "comfort zone".. kenapalah menghukum bayi tu, kesian dia... 

Alamak, terpanjang pula saya mengimbas memori. Hehe... 

Okey okey, balik semula kepada cerita saya tadi. 

Saya sekarang mengandung 31 minggu, lebih kurang lagi 2 bulan nak melahirkan bayi. Anak ke-3. Hehe. Tapi saya mula perasan tadi, susu dah mula keluar. Alhamdulillah... 

Sepanjang pregnancy ni saya memang amalkan set mengandung Shaklee. Kalau nak tahu, komponen dalam set mengandung Shaklee ni lah juga merupakan komponen untuk berpantang nanti dan untuk menyusukan bayi nanti. Komponen tu sebenarnya sama sahaja, ada ESP, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Omega Guard. Kalau khusus untuk berpantang, tambah Zinc Complex! Kalau khusus untuk menyusu tambah lagi satu Alfalfa Complex! Setel! :)




Anda nak susu meriah untuk anak?? 

Maka, saranan saya, mulakan amalkan set penyusuan Shaklee (ambil yang komponen set mengandung) sejak dari awal kita mengandung. Bukannya ketika kritikal susu drop dan kering baru nak mula amalkan vitamin vitamin ni semua. Nanti kalau susu taknak juga keluar, awak salahkan kita jugak.. hehehe. Padahal mungkin ada isu mengenai konsep supply vs demand. Ini nanti kita ulas lagi. 

Hehehe... untuk order set mengandung atau set menyusu ni, bolehlah whatsapp saya macam ni: "saya nak beli set mengandung sekarang juga. esok tolong pos ya!"... hihihi.. ataupun, "saya nak beli set menyusu sekarang juga, sila cod kepada saya malam ni jugak-jugak!"..

Sempena bulan ni ada promosi ESP Shaklee ni, elok sangatlah order sekarang juga! dapat FREE pulak tu Vitalea tu..... 

Apa juga saranan saya yang saya tulis sendiri dalam blog ini, semuanya adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri, semuanya yang saya lalui sendiri dan rasai sendiri. Jika produk itu tidaklah bagus dan tidaklah berkesan, makanya saya pun tidaklah akan rekemenkan untuk semua. 

Ye dakkk?? 


Hubungi segera!

Puan Nurru Adila Ibrahim 
ID No.: 908460
No. Tel : 019-217 7110 / 012-626 7110 (Encik Khairy)
Email : nurruadila@gmail.com
Saya pengedar Shaklee di Kota DamansaraMutiara Damansara dan Putrajaya


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

You Might Also Like

0 comments