Rugi RM420 Terus Berhenti Berniaga? - Part 2 (sambungan)

1/20/2015

Jangan Meminjam Untuk Memulakan Perniagaan
"Semua "orang" sedang sibuk nak bagi pinjaman kepada usahawan, bakal usahawan dan graduan tetapi mereka tidak ajar bagaimana nak berniaga dengan berjaya, mereka tidak ajar bagaimana nak pastikan perniagaan peminjam tinggi jualan dan keuntungan.Sampai masa mereka expect pinjaman dibayar dan jika tidak? Di sita, blacklisted atau declare bankrupt.Itu memang misi pemberi pinjaman, beri pinjam. Memanglah mereka tidak beri pinjam sesaja, mereka tengok paperwork tetapi nama pun paperwork, atas kertas semuanya untung. Sebab itu saya selalu pesan anak didik saya, jangan meminjam untuk berniaga jika tidak ada ilmu. Peluang gagal adalah sangat tinggi. Jangan belajar pinjam duit tetapi belajar buat duit. ILMU penting. Belajar memulakan perniagaan dengan apa yang ada ditangan. Banyak bisnes yang boleh dibuat tanpa perlu meminjam, tanpa perlu buka kedai, tanpa perlu keluarkan produk serta kos yang mahal. Jika ada ilmu, hutang berlambak dan bankrupt pun Insya Allah boleh dilangsaikan. Maruah boleh ditebus. Misi mereka adalah beri pinjam kerana itu KPI mereka. Nak pinjam boleh, ada waktunya. Dan bila tiba waktunya, pinjam sebanyak yang boleh. Ramai jer anak didik saya berniaga dengan tiada pinjaman dan boleh buat duit beratus ribu sebulan dan ada yang juta sebulan Insya Allah."
Salam Hormat.
Dr Hj Azizan Osman
Jurulatih Kejayaan & Pakar Pemasaran No.1 Asia

---------------------------------

InsyaAllah Doc, saya juga akan jadi salah seorang anak didik Doc yang berjaya itu. 

Entry ini adalah sambungan untuk entry saya yang bertajuk "Rugi RM420 terus berhenti berniaga!". 

Pengalaman berniaga secara runcit-runcit menggunakan sedikit modal memang menyeronokkan sebenarnya, cumanya bila terjadinya kerugian (padahal baru RM420), terus saya rasa demotivated dah. Terus stop dan mula mencari peluang baru. 

Atas kesedaran inilah, saya mula mencari-cari perniagaan yang tidak menggunakan modal tetapi pada masa yang sama boleh berikan keuntungan. Ada ke perniagaan tak guna modal ni??

Kalau anda baca petikan daripada Tok Guru saya di atas, beliau sangat-sangat tidak menggalakkan student kelas beliau untuk memulakan perniagaan dengan cara meminjam. Saya masih ingat lagi, ketika kelas Millionaire Mastery Marketing (MMM), DAO tegaskan supaya "mulakan perniagaan dengan apa yang kita ada". Apa yang memang kita dah ada di tangan. 

Jangan sesekali mulakan perniagaan dengan membuat pinjaman dengan bank ke agensi mana-mana ke, kerana sebenarnya, tanpa perlu membuka kedai, tanpa mengeluarkan modal yang banyak, tanpa perlu keluarkan produk, tanpa menemui pelanggan, kita masih boleh jana pendapatan daripada perniagaan tersebut. 

Ada ke macam tu? Macam mana? 

Memang ada tuan tuan dan puan puan, atas sebab inilah saya mula mendaftar jadi ahli Shaklee dan mula memasarkan produk ini kepada pangguna. 

Saya tidak perlu buka kedai. 
Saya tak perlu keluarkan kos yang banyak.
Modal hanya RM65 sahaja iaitu yuran pendaftaran nak jadi ahli. 
Saya tak perlu luangkan masa untuk selalu jumpa clients.
Kerana corak perniagaan saya adalah secara online, dan barang diposkan terus kepada pembeli.
Saya gunakan medium online melalui blog saya ini untuk berkongsi mengenai produk Shaklee ni. 
Saya boleh cari masa sendiri untuk update entry di blog tanpa ganggu tugas-tugas hakiki.
Serius, kejenya tak susah, tapi boleh jana income 4 angka setiap bulan. 
Dan saya memang menjual produk yang memang sangat bagus, semulajadi dan berkesan. 

Pesanan Dr Azizan lagi dalam kelas bersama beliau, dia suruh gunakan tips M.E.S.T.I.




Apa dia M.E.S.T.I ni?? Pernah nampak DAO buat macam gambar di atas tu kan? M.E.S.T.I ni sebenarnya... (bersambung lagi...)



You Might Also Like

1 comments