Macam Mana Saya Atasi Masalah Anak Saya Sembelit?

Malam semalam anak saya, Syahmi (umur setahun 11 bulan) sembelit. Kesian tengok kanak-kanak sembelit ni. Dia menangis-nangis nak buang air besar. Sampai meniarap je sudahnya sebab dia takut nak duduk mahupun berdiri. 


Saya ni, bila anak sembelit saya kadang-kadang tak tahu nak bantu macam mana permulaannya tu. Nak tak nak, kena minta dia teran juga, sebab kadang-kadang keadaannya takde lah sampai luka atau berdarah, cuma mungkin budak-budak ni takut nak teran. 

But still, masih juga kesian tengok mereka. Semalam saya dapati hasil buangan juga didapati memang agak keras sikit daripada biasa. Kebiasaannya, sembelit di kalangan kanak-kanak ni terjadi sebab dia kurang minum air masak. Kalau dekat rumah, Syahmi memang kerap minum air masak, tapi agaknya bila duduk dekat taska ni dia dah kurang sikit minum air masak tu. 

Semalam, lepas dia dh selesai proses buang air besar dan episod menangis-nangis terjerit-jerit tu, saya bancuhkan susu dia dan letakkan satu sudu kecil Meal Shakes (hah, kemain beso tulis nama dia, supaya anda semua boleh ingat. Haha) dalam susu. Dia minum susu tu sebelum tidur. 

Meal Shakes sangat terkenal bab-bab nak bantu anak-anak atasi sembelit ni. Sebab dia sebenarnya sangat tinggi serat (fiber). Meal Shakes ni pun tinggi dengan kandungan multivitamin dan multimineralnya. Sebab tu memang sangat bagus untuk anak-anak mantapkan imuniti badan diorang. 

Shaklee Meal Shake merupakan sumber protein yang lengkap dengan penambahan vitamin dan mineral. Ia membekalkan sembilan asid amino dalam nisbah yang seimbang.

Saya kadang-kadang terlupa nak berikan Meal Shakes ni, tp semalam sebab Syahmi tiba-tiba sembelit, terus kena selalu letakkan sedikit dalam susu dia. 

Hasilnya... alhamdulillah... pagi tadi Syahmi buang air besar lagi, dan legaaa dia dah tak sembelit macam malam semalam. 

Meal Shakes ni bukan pengganti makanan untuk anak-anak tau, tapi cuma sebagai pelengkap dan untuk mantapkan lagi imun badan dan boleh atasi bab-bab sembelit ni. Sikit je pun letak dalam susu dia, dalam satu sudu kecil sahaja setiap hari. 

Sekian tips elakkan anak sembelit. Hehe. 

Anak-anak anda selalu ada masalah ini?? Haaaa... cadangan saya, better prepare satu botol dekat rumah untuk diorang dan berikan setiap hari. 

Hubungi saya ya: 019-2177110 (whatsapp).


1 comments:

anak saya dah 8 bulan guna..tak habis2 mealshake ni..emm

Reply

Post a Comment

Followers

Mereka Bergaduh Kerana Shukree!