Bolehkah Penyakit Sawan Disembuhkan? Atau Sudah Tiada Jalan...

11/07/2014

Serangan sawan kerap kali terjadi kepada kanak-kanak biasanya. kan? Terutamanya bila kena demam panas. Yang tak berapa best tu, sawan ni boleh membawak hingga dewasa tau.

Jarang la kita dengar tapi memang berlaku, saya sendiri pernah lihat bagaimana kawan saya (lelaki) tiba-tiba jatuh ketika berdiri dan terus kena sawan. Menakutkan sebenarnya situasi tu, sebab takut jadi apa-apa pada dia. Rupa-rupanya kawan saya tu dah selalu kena sawan sejak dari kecil lagi.

Persoalannya, bolehkah penyakit sawan disembuhkan? Atau sebenarnya tiada cara penyembuhannya... atau memang akan berterusan sehingga ke dewasa?

Bila sawan berlaku pada anak-anak yang masih kecil, saya sendiri tak boleh nak bayang bagaimana susah hatinya ibu bapa pada waktu itu. Ada saya pernah dengar, ibu bapa kena kerapkali ambil cuti untuk menjaga anak yang kerap kali diserang sawan.

Alahai susah hati tu.. 

Apa sebenarnya sawan ni ya?



Sawan ni nama lainnya ialah Epilepsi iaitu, gangguan sistem saraf pusat (gangguan saraf) di mana aktiviti sel saraf di dalam otak terganggu, menyebabkan kejang di mana pesakit akan mengalami tingkah laku yang tidak normal, termasuk tidak sedarkan diri. Semasa berlaku tu, dekat otak terdapat cas-cas elektrik.

Tengok gambar dekat atas tu. Boleh bayangkan? Cas-cas elektrik tu menyebabkan badan tak dapat berfungsi dengan baik, dan berlaku renjatan / kejang. 

Gejala kejang berbeza-beza. Ada orang bila kena epilepsi ni, dia cuma mata menatap kosong (kaku) selama beberapa saat selama kejang, ada yang berkedut tangan atau kaki mereka, ada juga yang menggigil badan dan kepalanya.

Tengok contoh gambar dekat bawah ni. 


Apa Faktor Penyebab Sawan ni?

Faktor terjadinya epilepsi sebenarnya tidak dapat dipastikan, tetapi antara faktor yang boleh dikesan adalah faktor genetik.

Epilepsi ni juga kadang-kadang boleh dikaitkan dengan gangguan perkembangan anak-anak tu sendiri, contohnya autisme dan neurofibromatosis.

Kalau untuk orang dewasa tu banyak lagi la puncanya, tapi itu kita cerita dalam entry lain kali.

keadaan anak-anak bila diserang sawan 

Sawan sangat berbahaya, kerana ia boleh serang anak-anak kita bila-bila masa.

Yang paling risau tu, kalau anak sedang berdiri, terus jatuh rebah dan kejang, dan memang boleh menyebabkan kecederaan dekat kepala dia kalau terhantuk.

Kalau terjadi ketika sedang berenang? Boleh menyebabkan lemas!

Kalau terjadi pada orang dewasa, terutamanya masa sedang memandu, bayangkan?

Sangat berisiko dan boleh menyebabkan kemalangan. 

Baru-baru ini, semasa saya membuat sedikit pembacaan pasal kes sawan ni, saya ada menemui beberapa testimoni daripada luar negara.

Testimoni ni mengenai pengambilan Asid Lemak Omega-3 boleh bantu kurangkan serangan sawan atau epilepsi. Memang sangat terbukti dapat membantu.

Jom kita tengok testimoni tu. Kena click picture tu kalau nak baca dengan jelas.





Oleh itu, untuk ibu bapa yang selalu buntu bagaimana cara semulajadi untuk mengatasi atau mengurangkan serangan sawan pada anak-anak, saya sarankan cubalah bagi anak-anak kita Omega Guard Shaklee yang sangat kaya dengan asid lemak Omega-3 ni.

Insyaallah, saya rasa memang sangat-sangat membantu


Omega Guard adalah asid lemak omega-3 yang sangat terbaik di pasaran!

Kalau tak percaya, boleh tengok jadual di bawah ni, perbandingan Omega Guard dengan Fish Oil Supplement yg ada di pasaran. Omega Guard yang paling tinggi kandungan EPA dan DHA berbanding jenama lain.

Cara pemilihan supplemen asid lemak omega-3 yang terbaik mestilah dengan cara menyemak berapa total EPA dan DHA nya dalam setiap serving. 


Bagaimana nak order? 


Istimewa buat yang berada di Kuala Lumpur, penghantaran secara COD, PERCUMA untuk anda! 

Hubungi saya segera ya, saya risau takut anak-anak membawak kes sawan dia tu hingga ke dewasa.

Yang sangat merisaukan risiko otak tidak dapat berfungsi dengan baik selepas kena serangan sawan. Jangan ambil mudah serangan sawan ni ye... 



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

You Might Also Like

0 comments