Ketahui berapa paras dan kadar Kolesterol yang IDEAL? | semak sekarang!


Adalah  penting untuk mengekalkan tahap kolesterol kita dalam had yang sihat. Jika kita mempunyai faktor-faktor risiko yang lain untuk penyakit jantung, kita perlu menjadi lebih berhati-hati - terutama dengan kadar lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), atau digelar juga kolesterol “buruk” dalam darah kita.  Saya nak tanya, tuan puan pernah buat checkup untuk mengetahui paras kolesterol dalam darah tak?

Oh ya, ada tak masalah xanthomas (bintik-bintik kolesterol) dekat area mata dan muka? Sekiranya ya, saya ingin mengajak kita semua semua pergi ke klinik dan hospital yang berhampiran untuk membuat check-up paras kolesterol dalam darah. 


dari mana datangnya kolesterol dalam darah?

Paras kolesterol diukur dalam miligram (mg) kolesterol setiap deciliter (dL) darah di US dan beberapa negara lain. Kanada dan kebanyakan negara Eropah mengukur kolesterol dalam millimoles (mmol) bagi setiap liter (L) darah. Malaysia juga mengukur paras kolesterol dalam mmol/L.  

Dalam ujian darah untuk mengukur paras kolesterol, akan terdapat laporan mengenai perkara berikut:

·         Total cholesterol / jumlah keseluruhan
·         HDL cholesterol / kolesterol “baik”
·         LDL cholesterol / kolesterol “jahat”
·         Triglycerides / sejenis lemak
  

Berapa agaknya paras yang ideal kolesterol untuk kesihatan yang baik?


Total cholesterol
(U.S. and some other countries)
Total cholesterol*
(Canada and most of Europe & Malaysia)

Below 200 mg/dL
Below 5.2 mmol/L
Desirable
200-239 mg/dL
5.2-6.2 mmol/L
Borderline high
240 mg/dL and above
Above 6.2 mmol/L
High
Jadual: Level Total Cholesterol 


Apa sasaran paras LDL yang sepatutnya?

Kebanyakan orang patut mensasarkan tahap LDL di bawah 3.4 mmol/L. Jika kita mempunyai faktor-faktor risiko yang lain untuk penyakit jantung, LDL sasaran kita mungkin berada di bawah 2.6 mmol/L. Jika kita berisiko tinggi penyakit jantung, kita mungkin perlu mensasarkan tahap LDL satu di bawah 1.8 mmol/L. Pada umumnya, lebih rendah tahap kolesterol LDL kita, lebih baik.

Ini adalah kerana kolesterol LDL merupakan faktor risiko utama untuk penyakit jantung. Kolesterol LDL boleh terbina di bahagian dalam dinding arteri, menyebabkan arteri tersumbat yang boleh membawa kepada serangan jantung. Sekiranya paras kolesterol LDL kita lebih tinggi bermakna risiko untuk mendapat serangan jantung juga lebih tinggi.


LDL cholesterol
(U.S. and some other countries)
LDL cholesterol*
(Canada and most of Europe & Malaysia)

Below 70 mg/dL
Below 1.8 mmol/L
Ideal for people at very high risk of heart disease
Below 100 mg/dL
Below 2.6 mmol/L
Ideal for people at risk of heart disease
100-129 mg/dL
2.6-3.3 mmol/L
Near ideal
130-159 mg/dL
3.4-4.1 mmol/L
Borderline high
160-189 mg/dL
4.1-4.9 mmol/L
High
190 mg/dL and above
Above 4.9 mmol/L
Very high
Jadual: Level LDL

Kita dianggap sebagai berisiko tinggi penyakit jantung jika telah atau pernah mengalami sebarang daripada yang berikut. Jom semak cekidaut...: 
  • Serangan jantung sebelumnya atau strok
  • Tersumbat arteri di leher anda (penyakit arteri karotid)
  • Tersumbat arteri di lengan atau kaki anda (penyakit arteri periferal)
  • Diabetes
  • Merokok
  • Tekanan darah tinggi
  • Kolesterol HDL yang rendah
  • Sejarah keluarga penyakit jantung awal
  • Umur lebih tua daripada 45 jika anda seorang lelaki, atau lebih tua daripada 55 jika anda seorang wanita

HDL macam mana pula? 

Berlainan pula situasinya dengan paras HDL. HDL ni lipoprotein berkepadatan tinggi yang juga dikenali sebagai kolesterol "baik" kerana ia membantu mengelakkan arteri daripada tersumbat. Kalau tadi target kita supaya LDL kena rendah, kali ni, target kita HDL kena tinggi. 

Tahap kolesterol HDL yang lebih tinggi biasanya bermakna risiko yang lebih rendah.  Kalau tinggi LDL boleh menyebabkan serangan jantung, kali ni, kalau rendah sangat HDL juga boleh menyebabkan serangan jantung.

HDL cholesterol
(U.S. and some other countries)
HDL cholesterol*
(Canada and most of Europe
& Malaysia)

Below 40 mg/dL (men)
Below 50 mg/dL (women)
Below 1 mmol/L (men)
Below 1.3 mmol/L (women)
Poor
40-49 mg/dL (men)
50-59 mg/dL (women)
1-1.3 mmol/L (men)
1.3-1.5 mmol/L (women)
Better
60 mg/dL and above
1.6 mmol/L and above
Best
Jadual: Level HDL

ini yang sepatutnya, LDL kena rendah, HDL kena tinggi. boleh nampak?

click picture untuk dapatkan paparan jelas



Jommmm.... pegi buat check-up segera

Dan sekiranya hasil check-up menunjukkan bahawa level total kolesterol dan LDL kita berada pada borderline atau tinggi / sangat tinggi, jomlah saya sarankan supaya bermula amalkan Phytocol-ST, Omega Guard dan CoqHealth Plus sebelum terlambat.

Ketiga-tiganya ini sudah kira wajib diamalkan kalau paras kolesterol kita untuk total cholesterol berada pada level 6.1 ke atas / LDL 4.1 ke atas.



Elakkan serangan jantung dan strok. Tuan puan pun tahu kan, serangan jantung dan strok boleh menyebabkan kematian mengejut? So....beringat sebelum terlambat, apatah lagi mereka yang memang ada history dalam keluarga.

Dapatkan produk ini hari ini sebelum terlambat! Hubungi saya:


Puan Nurru Adila Ibrahim
019-2177110 / 012-6267110 
nurruadila@gmail.com
COD di kawasan Kuala Lumpur
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
sumber rujukan: mayoclinic 

Post a Comment

Followers

Mereka Bergaduh Kerana Shukree!