Bagaimana hilangkan kesan buruk Stretch Marks lepas bersalin?

9/26/2014


Buruk kan stretch marks ni? Kesan stretch marks / regangan yang ketara biasanya berlaku apabila seseorang wanita itu mengandung, atau boleh juga disebabkan oleh perubahan bentuk badan, mungkin sebelum ini badan berisi berubah menjadi kurus hasil makan set kurus shakleehttp://mommiesafiyyah.blogspot.com/2014/09/berat-badan-turun-75kg-dalam-masa.html. hihihi. :)

kesan regangan / stretch marks

kesan regangan semasa hamil adalah garisan yang terbentuk pada bahagian permukaan kulit perut dan boleh menjejaskan penampilan fizikal. Ketika hamil, perut kita akan membesar dengan pantas menyebabkan kulit akan tertarik dan menghasilkan garis regangan. Kesan regangan berlaku apabila kulit tidak cukup masa untuk mengembang secepat perkembangan bayi / saiz perut lalu mengakibatkan kulit meregang dan membentuk kesan parut. 

Biasanya kesan regangan mula kelihatan seperti garisan pada sekitar bahagian perut, payudara, paha, pinggul, pinggang belakang dan juga punggung. Kesan regangan ni akan jelas kelihatan apabila kandungan masuk trimester kedua (sekitar 6 hingga 7 bulan). 

Hampir 90% wanita mengalami kesan regangan semasa hamil. Wanita berkulit cerah cenderung untuk membentuk kesan regangan berwarna kemerahan, sementara wanita berkulit gelap pula mungkin mengalami kesan regangan berwarna lebih cerah berbanding kulit asal. 


Bagaimana cara untuk mengurangkan kesan regangan ketika hamil? 

Caranya adalah dengan memastikan kulit mengekalkan keanjalan maksimum ketika kehamilan. Ia boleh dicapai dengan memastikan kulit sentiasa terhidrat dan lebih upaya untuk meregang. Caranya anda boleh menyapu bahagian perut / terlibat dengan losyen, minyak zaitun atau minyak khas yang diformulakan untuk mengurangkan kesan regangan. 

boleh sapu bio oil ni sepanjang kehamilan

Senaman yang kerap ketika hamil juga berupaya meningkatkan peredaran darah dan membantu mengekalkan peredaran tersebut dalam keadaan yang terkawal. Pendek kata, kita perlu konsisten menjaga dan menyapu losyen / minyak di kawasan tersebut ketika hamil.

Namun begitu, sekiranya anda tidak sempat untuk berbuat demikian setiap hari, jangan risauuuuu...... kesan strecth marks anda masih boleh dihilangkan!

dengan cara....

Amalkan ESP Shaklee sepanjang tempoh kehamilan. ESP membantu memberikan kulit yang anjal dan cantik, Insyaallah kesan regangan dapat dikurangkan. 


dan, sebaik sahaja lepas bersalin, teruskan pengambilan ESP dan boleh tambah pengambilan Collagen Powder Shaklee dengan konsisten, setiap hari! Collagen Powder akan membekalkan kolagen untuk kulit kita dan memperbaharui sel-sel kulit. Kesan regangan hilang, kulit bertambah cerah sekata!


Baca seterusnya:Berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut, boleh hubungi saya:

Puan Nurru Adila Ibrahim
019-2177110 / 012-626 7110
nurruadila@gmail.com
COD di kawasan Kuala Lumpur
Penghantaran by Pos Laju ke seluruh negara


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

You Might Also Like

0 comments