Apa punca beruban di usia muda? Ketahui cara cegah rambut beruban di usia muda dengan Shaklee!

9/29/2014


"Adoii... semalam baru celebrate birthday yang ke 30 tahun, tetapi rambut telahpun mula beruban... macam mana ni??"

Pernah nampak mereka yang ada masalah ini kan?

Umur masih muda tetapi sudah mula keluar uban pada kepalanya. Rambut yang beruban sebenarnya merupakan proses yang normal kepada manusia. Namun kebanyakannya mengalami rambut beruban ni ketika usia mula lanjut, tetapi seperti yang saya katakan di awal entri tadi, ada juga yang mula beruban walaupun usia masih muda. 

cegah rambut beruban di usia muda

Okey, jawapan untuk persoalan ini adalah ianya sebenarnya bergantung kepada faktor genetik, kekurangan nutrisi dan juga faktor usia. 

Menurut kajian The Journal of Investigative Dermatology yang dibentangkan pada tahun 2005, manusia berkulit putih mengalami masalah rambut beruban pada usia pertengahan 30 tahun, orang Asia pula akan mengalami rambut beruban pada lewat 30-an, manakala golongan berkulit hitam mampu mengekalkan rambut mereka tanpa beruban sehingga ke usia pertengahan 40 tahun!

Secara logiknya, orang yang berkulit hitam mengeluarkan pigmen melanin yang lebih tinggi berbanding mereka yang berkulit putih. Jom kita semak apa punca rambut beruban di usia muda.


Berikut beberapa faktor yang boleh mempengaruhi warna rambut, sama ada hitam atau beruban:

1. Faktor Usia

Perubahan pada warna rambut seseorang biasanya berlaku apabila seseorang itu telah meningkat usia. Kajian di Eropah mendapati bahawa kira-kira 40% orang Eropah mula mengalami masalah rambut beruban pada usia 40 tahun. 

2. Genetik

Perubahan pada warna rambut seseorang bergantung hampir keseluruhannya kepada faktor genetik. Dua jenis gen warna rambut seseorang iaitu Bcl2 dan Bcl-w yang bertanggungjawab menentukan warna rambut. Perubahan pada warna rambut ini berlaku apabila melanin (pigmen warna) berhenti dihasilkan pada akar rambut. Ini menyebabkan rambut seterusnya yang muncul tumbuh tanpa pigmen melanin. 

3. Kekurangan vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 akan mengurangkan pembentukan melanin. Masalah ini biasanya dialami oleh sesetengah golongan seperti ibu-ibu yang mengandung, di mana mereka mudah kekurangan vitamin B12 dan zat besi dalam tubuh. 

4. Faktor - faktor lain

Kajian yang dijalankan oleh J.G Mosley di British Medical Journey pada 1996 mendapati, perokok mengalami empat kali lebih cepat masalah rambut beruban


Bolehkah produk Shaklee membantu saya?

Boleh. Sudah semestinya.

Pengambilan satu sudu kecil Vivix Shaklee dan 2 biji Vitalea setiap hari, mampu membantu mengatasi masalah rambut cepat beruban sebelum usia tua.

Vivix akan membantu renew DNA di peringkat selular, manakan Vitalea membekalkan vitamin B12 dan zat besi untuk keperluan anda setiap hari.

untuk mengatasi masalah rambut beruban
Berminat untuk cuba? 
Sila hubungi saya segera sebelum rambut anda bertukar menjadi putih sebelum usia tua:Untuk mereka yang berada di Kuala lumpur, penghantaran secara COD, PERCUMA untuk anda!

Baca selanjutnya:


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

You Might Also Like

0 comments