Multivitamin mampu mencegah katarak??

4/30/2014

Satu kajian baru yang disiarkan dalam Journal of Oftalmologi telah menunjukkan risiko katarak yang lebih rendah pada lelaki yang mengambil multivitamin setiap hari. Kajian ini dijalankan oleh pasukan penyelidikan di Sekolah Perubatan Harvard.


Separuh daripada 14,641 doktor lelaki AS yang mengambil bahagian dalam kajian ini mengambil multivitamin, vitamin C, vitamin E dan beta karotena sebagai makanan tambahan setiap hari bagi tempoh 1997 - 2011. Hasil penemuan daripada kajian tersebut membuat kesimpulan bahawa risiko untuk terkena katarak adalah yang 9 peratus lebih rendah dan risiko terkena katarak yang disebabkan oleh penuaan (nuclear cataract) adalah 13% lebih rendah.

"Jika multivitamin benar-benar mengurangkan risiko katarak, walaupun hanya sebanyak 10 peratus, pengurangan ini walaupun kelihatan agak kecil tetap akan memberi kesan kepada kesihatan yang besar", kata penyelidik William Christen, SCD.

Walaupun penyelidikan ini tidak termasuk mengapa multivitamin dikaitkan dengan risiko penurunan peratus terkena katarak, jawapannya mungkin adalah disebabkan multivitamin bertindak sebagai antioksidan dan memberikan tekanan oksidatif yang mengelakkan terjadinya katarak.

Ternyata pengambilan multivitamin memberikan faedah yang besar kepada tahap kesihatan mata.

Amalkan pengambilan multivitamin Shaklee yang diberikan nama Vitalea dan boleh juga amalkan Carotomax (beta carotene) untuk menjaga kesihatan mata anda selain daripada amalan pemakanan yang menyihatkan. 

Shaklee adalah pencipta multivitamin pertama di dunia! (click picture to enlarge)

Vitalea - Multivitamin Shaklee yang dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. 
Harga: RM88.75 (ada 120 biji)

Carotomax - merupakan beta carotene yang akan membekalkan Vitamin A
apabila badan memerlukan!
Harga: RM74 (ada 30 biji)


Berminat untuk mencuba Shaklee?Hubungi saya: 

iR Nurru Adila Ibrahim (Puan Adila)
019 - 2177110
email: nurruadila@gmail.com

rujukan di sini** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

You Might Also Like

0 comments