siapa kata ibu menyusu tidak perlukan vitamin dan supplemen??

11/07/2013

siapa kata ibu menyusu tidak perlukan vitamin dan supplemen? 

kalau semasa pregnant, doktor begitu menekankan supaya ibu mengandung mengambil vitamin (spt obimin, asid folic, kalsium, iron dan lain-lain), tapi kenapa bila sudah bersalin dan menyusukan anak, para ibu tidak meneruskan pengambilan vitamin dan supplemen ini? sedangkan konsepnya masih sama, anak masih bergantung sepenuhnya kepada khasiat susu ibu untuk dia terus membesar dan sihat, masih berkongsi nutrisi yang diperolehi drp pemakanan ibu. dengan ini, jelaslah bahawa sebenarnya pengambilan vitamin dan supplemen perlu diteruskan oleh ibu tersebut semasa dalam tempoh menyusukan bayi, tak kisahlah menyusukan anak sehingga 2 tahun sekalipun. 

nutrisi dan khasiat pemakanan ibu masih dikongsi bersama dengan anak yang disusukan. sebab tu la ibu menyusu ni selalu rasa penat, cepat mengantuk selalu sakit-sakit belakang, gigi rapuh dan sebagainya. jgn salah faham, utk menghasilkan susu yg banyak, konsep yang paling penting adalah supply vs demand. tetapi, dengan pengambilan vitamin dan supplemen, badan ibu dan anak menjadi lebih cergas dan sihat. wajah pun boleh menjadi berseri-seri. takdelah monyok je asyik mengantuk tak cukup tido, kan? 

para bapa pun kena la faham, ibu menyusu ni penat tau, lebih-lebih lagi kalau yang bekerja, dengan kerja pejabat lagi, pam susu lagi (setiap kali pam susu ibu akan berasa dahaga dan lapar), balik nak layan suami dan anak lagi, mmg kdg kala pukul 8-9malam dah tertido... itu belum masuk bab kena bangun 3-4x tengah-tengah malam sbb anak terjaga nak disusukan. lenguh pinggang, sedapnya tgk bapa tido je kan? 

sebab tu la saya sgt menekankan betapa pentingnya vitamin dan supplemen utk membantu support ibu menyusu. nak harap dpt khasiat drp pemakanan, dhla keje, kat ofis makan kat kedai/gerai/cafe, balik rumah tapau lagi kat kedai...

mehlah cuba dulu ambil vitamin dan supplemen dan yang pastinya saya sangat rekemenkan Shaklee sbbnya Shaklee ni telah dibuktikan selamat dan berkesan dan ada bermacam jurnal telah published artikel mengenai Shaklee. belum cuba belum tau. dh cuba, terus jatuh cinta dan terus jd ahli, kan? 


utk order, boleh pm/whatsapp saya 019-2177110.


You Might Also Like

0 comments