kenapa makan vitamin tetapi tidak berkesan?? | JOM SEMAK!

11/06/2013

Kerapkali juga saya menerima soalan sebegini.. "Kenapa makan vitamin tapi tak de apa-apa kesan?" ini tak kiralah vitamin jenama apa sekalipun, kalau anda tak ikut tatacara pemakanan vitamin dengan cara yang betul, memang tidak akan memberikan kesan kepada anda. 

Kenapa  makan vitamin tak ada apa-apa kesan ye....Mari kita kita selidik dan samaada anda dah ikut cara pengambilan vitamin yang betul ataupun tidak..


Antara punca kenapa makan vitamin tak ada kesan adalah kerana berkemungkinan anda:

1. Kurang minum air putih. Kita digalakkan minum air putih 3 liter sehari. Bagi membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik. Air putih penting untuk pastikan detokfikasi berjalan lancar supaya toksin dapat dikeluarkan daripada badan.

2. Makan vitamin secara banyak pada satu masa. Tujuannya takut terlepas makan vitamin yang lain. Ini boleh meningkatkan kepekatan darah pada masa tertentu,lebih-lebih lagi sebelum tidur. Sedangkan pada masa yang sama anda kurang ambil air putih bagi membantu penyerapan khasiat vitamin yang telah anda ambil. Bila membeli vitamin dapatkan jadual pengambilan vitamin yang sesuai daripada perunding anda. Sekiranya anda membeli vitamin daripada saya, saya akan memberikan konsultasi dan jadual makan yang betul untuk semua vitamin yang anda ambil.

3. Pengambilan minuman berkafein boleh ganggu penyerapan nutrisi vitamin yang diambil. Bila mengambil dengan kuantiti yang banyak dan berterusan boleh menyebabkan pembaziran pada khasiat vitamin yang diambil dan kerosakan pada vitamin.

4. Pengambilan vitamin bersama ubat atau jamu. Bagi anda yang masih dalam pengawasan doktor dan bercadang mengambil vitamin pada masa yang sama, elakkan mengambil kedua-duanya secara serentak. Kerana ia boleh menimbulkan kecelaruan dalam tubuh dan boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan yang baik untuk kedua-duanya. Sekiranya anda mengambil  vitamin dan ubat atau jamu, jarakkan pengambilan ubat, jamu dengan vitamin selama dua atau tiga jam. 

5. Tidak konsisten dalam pengambilan vitamin. Ada di antara kita yang tidak konsisten mengambil vitamin, ikut suka bila nak makan dan bila taknak makan. Ada juga yang berhenti separuh jalan bila lihat tiada kesannya. Harus faham, kesan suplemen ke atas tubuh kita adalah perlahan-lahan. Kebiasaannya, bagi mereka yang baru pertama kali mencuba vitamin akan mengalami Healing Crisis dan anda tidak perlu risau kerana ini adalah kesan positif di mana badan kita dalam proses pemulihan. Berikan masa pada tubuh anda 3-6 bulan untuk benar-benar merasai keberkesannya. Ikuti peraturan dalam pengambilan vitamin dan suplemen dan minum air 3 Liter sehari

Untuk Vitamin Shaklee, ada beberapa jenis vitamin yang tidak boleh diambil serentak. Maksud saya kat sini, tak boleh diambil bersekali pd masa yang sama. Perlu ada jarak masa sekirar 2 jam. Antaranya ialah:


Vitamin & Supplemen Shaklee


  • Vita-Lea tidak boleh diambil serentak dengan Ostematrix, ESP ataupun dairy produk/air susu  kerana kalsium akan menggangu penyeparan zat besi yang ada dlm Vita-Lea Shaklee.  

  • Vitamin E, GLA dan CoQHealth Shaklee tidak boleh diambil serentak dengan Alfalfa kerana Alfalfa boleh menyebabkan gangguan penyerapan Vitamin E. Formulasi GLA Complex dan CoQHealth turut mengandungi kuantiti Vitamin E.  

  • Zink perlu diambil sebelum waktu makan. Ini kerana dalam proses pencernaan yang normal, zink akan dimusnahkan,dikeluarkan dan mengikat dirinya dengan bahan lain. Pengambilan Zink selepas makan (terutamanya roti dan susu) akan menurunkan potensi zink sehingga 1mg untuk setiap 15mg zinc yang anda telan.

Berminat untuk mendapatkan produk shaklee dan konsultasi percuma mengenai cara pemgambilan vitamin dan cadangan produk, boleh hubungi saya seperti maklumat yang tertera. Cash-On-Delivery untuk kawasan Kuala Lumpur dan penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara! 
You Might Also Like

0 comments