My Successful Journal | Pengalaman saya bersama Shaklee yang awesome!

10/14/2013

Pengalaman HEBAT saya menjadi AHLI SHAKLEE!

Alhamdulillah, saya bersyukur ke hadrat Ilahi kerana pertemukan saya dengan Shaklee dan group yang sangat awesome! Bulan depan (14 November 2013), genaplah setahun saya menjadi ahli Shaklee. tarikh tu saya memang akan ingat, kerana itulah titik tolak permulaan saya dalam Shaklee ni. Sebenarnya saya dah lama ambil Shaklee untuk penyusuan susu ibu. boleh tengok entry ini:

--> http://mommiesafiyyah.blogspot.com/2011/04/cerita-pasal-milk-booster-saya-pulak.html tetapi sebelum ni tak pernah terfikir nak menjadi ahli dan seterusnya menjadi distributor. Namun begitu, bila saya mengandungkan anak ke-dua saya, Khairunnas Syahmi bin Khairiwan, saya tergerak hati untuk mendaftar menjadi ahli dan seterusnya menjadi distributor. 


Pada mulanya, bisnes Shaklee ni hanyalah suka-suka dan saya cuba buat sharing dekat FB dan blog. bila dapat customer, saya rasa sangat gembira dan teruja sangat. pada awalnya, modal untuk bisnes pun tiada, cara saya masa tu, saya akan pergi ke branch bila lunch hour dan beli stock yang customer order. Kadang-kadang tu smpai 2 kali saya pergi ke branch untuk beli barang customer, ye la, masa tu mana ada duit nak beli stock kan? 

Bonus bulan pertama saya (utk jualan drp 14hb hingga 30 November 2012 tu) dalam RM80 lebih je, tetapi Ya Allah, saya rasa sangat-sangat gembira tengok ada bonus dalam akaun bank saya. Memang sangat teruja dan gembira sangat kerana mendapat hasil daripada usaha dan titik peluh sendiri walaupun hanya RM80 sahaja... 

Kemudian, bukan Disember 2012, ada promo untuk Collagen Powder. Saya target masa tu nak beli satu set Collagen Powder tu walaupun saya tak tahu pun ada org nak beli drp saya ataupun tidak. dan bulan ke-dua tu bonus yang saya dapat 6 x bonus bulan pertama, bulan tu juga saya merasa bonus 3 angka. happy. sangat gembira dan makin bersemangat untuk membuat sale dan mengembangkan bisnes ni...

Sehinggalah bulan Januari 2013, masa tu saya dah sarat mengandungkan Syahmi. menanti hari sahaja dan due date adalah pada 24 Januari 2013. dengan keadaan saya yang selalu tidak sihat, kekangan kerja di pejabat, membuatkan saya agak sibuk dan tak dapat nak fokus Shaklee seketika. Walau bagaimanapun, saya tidak patah semangat dan teruskan juga, target bulan Januari tu untuk mendapat bonus yang tidak kurang daripada apa yg sy dapat pd bulan Disember 2013 tu. Hasil usaha dan kebergantungan saya pd Allah swt, akhirnya pada bulan Januari 2013 tu saya naik rank sebagai Supervisor! masa ni saya tersangatlah seronok dan tak tahu nak express perasaan mcm mana. dan bulan Januari 2013 itulah permulaan untuk saya dapat income drp Shaklee berjumlah 4 angka. wah, makin menarik Shaklee ni!

Supervisor - Januari 2013
APA YANG BEST dalam kumpulan kami ialah kami tidak mengamalkan head hunting (cari org/downlines), tetapi kami diminta memberikan fokus untuk kuatkan base sendiri dan personal sales. kami tidak diajar untuk bergantung kepada downlines untuk naik rank. Sangat menarik kerana dengan Shaklee ni, saya tidak disuruh cari orang (head hunting) dan saya juga tidak disuruh mengeluarkan modal yang besar. dan modal saya hanyalah RM65 sahaja iaitu yuran keahlian seumur hidup yang telah pun berbayar semula ketika saya mendapat bonus pertama berjumlah RM80 lebih mula-mula tu...

Bila dah naik rank bergelar Supervisor, kita akan dipanggil sebagai LEADER dan andalah yang bakal mencorakkan kumpulan anda ke mana arah tujunya. di sini lah cabaran yang sebenar bermula. saya mendapat ahli/downlines yang ramai bermula bulan Mac 2013, bulan tu entah mcm saya mendaftar ramai kawan-kawan dan customer yang berminat nak menjadi ahli dan berminat mencari side income. di sinilah menguji kemampuan saya untuk membantu ahli bawah saya untuk turut sama naik rank sebegai Supervisor dan turut sama mengecapi side income berskala 4 angka. Rezeki Allah, hasil usaha, jatuh bangun dan semangat yang tidak putus-putus, akhirnya sekali lagi saya naik rank sebagai SENIOR SUPERVISOR pada bulan Jun 2013. Lama saya mengambil masa lebih kurang 5 bulan untuk naik sebagai Sr Supervisor.

Senior Supervisor - Jun 2013

dan alhamdulillah, sekali lagi, pada bulan September 2013 yang lepas, saya dimurahkan rezeki untuk naik rank sebagai COORDINATOR!


Coordinator - September 2013
Besar rahmatmu Ya Allah, dan saya cukup-cukup bersyukur, kerana selain daripada rank dan bonus yang sy dapat, saya mendapat raaaamaaaiiiii kawan-kawan baru, dpt kenal ramaiiii org, hidup saya lebih POSITIF dan bermakna dan saya seronok! ukhwah yang terjalin antara kami amat erat walaupun ada di antaranya merupakan kawan yang dh lamaaa sgt tak jumpa.. Alhamdulillah saya berada di dalam track yang betul dan bersama dengan insan-insan yang betul, yang banyak memberikan motivasi dan sokongan kepada saya dan rakan-rakan. alhamdulillah... MATLAMAT saya untuk cycle ini (sehingga Februari 2014) adalah untuk mencapai sekurang-kurangnya KEY COORDINATOR. InsyaAllah, saya serahkan sepenuh kebergantungan kepada Allah swt dan akan terus berusaha untuk mendapatkannya. 

UPDATE: Pada closing November 2013, alhamdulillah sekali lagi saya naik rank dan sekarang bergelar SENIOR COORDINATOR.. lagi 3 tangga untuk naik Masters Coordinator. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana permudahkan jalan saya..

sebenarnya, selain daripada Bonus Incentives, Shaklee juga menawarkan incentives lain juga seperti Car Bonus dan Convention Trips. nanti saya kongsikan di lain entry ye, saya tengah mengejar kesemuanya, lebih indah dikongsi sekiranya saya dh berjaya mencapainya.

UPDATE: Alhamdulillah..saya juga telah layak untuk mendapat Car Bonus daripada Shaklee pada November 2013! Bulan kelahiran saya yang penuh dengan miracle dan rahmat Allah swt.. Alhamdulillah... 



Berminat untuk menyertai saya dan menjana side income masyuk?? Hubungi saya segera 019-2177110 atau email nurruadila@gmail.com



**** gambar sijil tu saya pinjam pix upline saya Nurul Aziyana sbb sy tak terima lagi sijil tu, haha. :)




You Might Also Like

2 comments

  1. such an inspiring entry along! wish u all the best in bisnes :)

    ReplyDelete
  2. tq fizah... kalau nak order ESP, jgn lupe inform, muahahaha.. :p

    ReplyDelete