MOSCOW, Bandar Mahal??

8/29/2013

[moscow - they pronouce it "mos" "kva"]

sharing pengalaman semasa sy berpeluang ke Moscow utk hadiri satu mesyuarat di sana. excited nak ke bandaraya Moscow dan kerapkali diingatkan "semua brg kat sana mahal" dan diorang masih gunakan matawang yg byk no 0..ribu-ribu Rubel. apa yg membuktikan seseorang tu pernah sampai ke Moscow, tentulah mesti ada gambr dekat Sand Castle dan Kremlin. they are the hearts of Moscow. cantik bandarnya dgn binaan bangunan yg sgt3 cantik, sehinggakan pernah menjadi tempat shooting filem James Bond dan beberapa filem Hollywood yg lain. Saya juga berselisih bahu dengan Helle Berry, yg kebetulan pergi ke sana utk shooting filem. teruja? takde la sgt sbb saya hanya nampak dia hanya manusia biasa je, mcm kita semua. 


coklat ni hanya ada di Russia, homemade, coklat tradisi, dia biskut yg disaluti coklat
inilah Sand Castle, cantik kan? 
bukti saya sampai ke Moscow adalah bergambar depan Kremlin! :)
ini kat lobi hotel, and kat hotel ni la saya jumpa Helle Berry ;)

suhu kat sana, almost sepanjang tahun sejuk, musim sejuk pulak panjang, 6 bulan mcm tu. bila musim sejuk dtg je, rakyat diorang kebanyakannya tak bekerja dan duduk rumah je, sambil makan 'ikan jeruk' hahaha...ikan tu kalau digoreng, mesti sedap, mcm ikan pekasam...kehkehkeh.... 

satu pengalaman yg amat menarik untuk dikongsi adalah, penduduk Moscow, tidak percayakan bank! diorang bukan macam kita ni yg suke masukkan duit dlm bank, tp diorang ni seboleh mungkin akan guna duit gaji setiap bulan dan lebih suka menerima gaji secara CASH. bank-bank kat Moscow kerapkali bungkus, pastu dia gigih bukak balik, pastu bungkus balik, entah kenapa rakyatnya tak percayakan bank. sy rasa saya perlu study lebih mendalam pasal ini. diorang tak menyimpan harta sgt dan suka menghabiskan duit. that is one of the reason kenapa barang-barang di Moscow sangat mahal. sebab walaupun mahal, demand tetap tinggi, sebab mereka suka berbelanja! saya rasa, shopping di pavillion KL boleh dpt harga lagi murah drp shopping kat Moscow. kat sana kita boleh tgk rakyatnya yg sgt suka berpakaian cantik2, mahal-mahal, jaket bulu2 sgt femes kat sana, ala winter jaket yg berbulu kat leher tu... harta utk anak-anak, jrg sgt yg beli utk saving ke utk tinggalan anak2 ke, sbb kata mereka, biar anak2 cari sendiri harta masing2. dan keje diorang, habiskan duit. 

kat luar airport Moscow


nak tengok matahari kat sana, mmg dh mcm agak mustahil juga, selama seminggu duk sana, mmg lnsg sy xnampak matahari dan kata kawan kami kat saya, mmg sepanjang masa mcm tu, tak dpt tgk matahari..kata mereka, kalau nak tgk matahari bolehlah gi jalan2 shopping kat london atau paris je, lebih kurang 2 jam perjalanan dgn flight. Moscow adalah negara Soviet Union dan mmg boleh rasa aura ke 'soviet'an dia tu.. seronok juga kerana mendapat peluang ke sana, sbb bukan senang nak ke sana, lebih2 lagi diescort oleh ministry of defence Russian Federation kan? siapa yg tak kenal? 

kat sana byk sgt gereja yg designnya akan2 masjid. cuma ada lambang salib di bumbung. and ada byk pokok yg xde daun tu, diorang panggil Russian Tree.. google la rupa dia yg horror tu.. kenapa horror? kerana, bila dgn suhu yg sgt sejuk bersalji sikit2 tu, anda boleh lihat hutan yg ada penuh russian tree dan mmg menakutkan. haha. all the way nak ke airport akan lalu jalan yg ada hutan russian tree ni di kiri dan kanan jalan.. pengalaman yg cukup2 menarik.. 

kalau pegi mana2, tak sah kalau tak cari Hard Rock Cafe kan? for sourvenirs. and pernah nampak Matrioska?? ala...patung yg diperbuat drp kayu dan boleh dibuka-buka sehingga generasi ke-5 @ 6 tu.. itu yg special kat sana. sebiji tu harga lain2, ikut corak dan mcm mana kehalusan painting pd patung Matrioska tu.. 

HARD ROCK CAFE, MOSCOW


inilah dia Matrioska.. :)

anyway, it was a great journey. tapi, dulu saya selalu kepingin nak ke negara yg sejuk dan ada salji, tp bila smpai ke Moscow, daku lebih suka duk dlm selimut dlm hotel yg ada heater! hahaha...... kalau utk kenal dunia, boleh la pegi Moscow, tp kalau utk bercuti, adalah tak digalakkan... hehe 

You Might Also Like

1 comments

  1. cantiknya Sand Castle tu.. mcm gula2 lak..

    ReplyDelete