awas! ketidaksuburan lelaki & wanita!

8/28/2013


Prinsip asas untuk membolehkan seorang perempuan hamil, perkara-perkara tertentu perlu berlaku:

¤ hubungan mesti berlaku sekitar masa apabila telur dilepaskan dari ovari beliau;

¤ sistem yang menghasilkan telur dan sperma perlu bekerja pada tahap yang optimum; dan

¤ hormon beliau mesti seimbang.
PUNCA KETIDAKSUBURAN LELAKI:

Punca utama ketidaksuburan lelaki adalah rendah kualiti air mani. Ketidaksuburan boleh disebabkan oleh bilangan sperma rendah kerana masalah endokrin, dadah, kerosakan DNA akibat merokok dan pengoksidaan DNA, radiasi, atau jangkitan. Mungkin ada  juga yang berpunca daripada kecacatan testis, ketidakseimbangan hormon, atau saluran system tersumbat. 

Tahukah anda, perokok juga mempunyai kemungkinan kemandulan kira-kira 30% lebih tinggi daripada lelaki yang tidak merokok. Terdapat bukti dan kajian bahawa produk tembakau mampu membunuh sel-sel sperma.   Tembakau dalam rokok mampu meningkatkan pengambilan kadmium, kerana tumbuhan tembakau menyerap logam. Kadmium, iaitu kimia yang serupa dengan zink dan ia boleh menggantikan zink dalam polymerase DNA, di mana zink memainkan peranan penting dalam pengeluaran sperma. Proses ini menyebabkan kekurangan zink yang boleh menurunkan kualiti sperma dan menyebabkan kerosakan testis dan DNA.

Kerosakan DNA

Kerosakan DNA adalah satu faktor penting dalam ketidaksuburan lelaki. Sebagai contoh,  Kadmium yang ada dalam tembakau rokok boleh menyebabkan kerosakan kepada sel-sel Sertoli , dengan itu menghalang proses spermatogenesis. Dalam hal ini, pengambilan Vitamin E yang merupakan antioksidan  adalah sangat penting untuk membantu menghalang pengoksidaan dan gabungan Vitamin E dan Zink boleh meningkatkan jumlah sperma dan melancarkan pergerakan sperma.

PUNCA KETIDAKSUBURAN WANITA:

Bagi wanita, masalah dengan persenyawaan berlaku disebabkan ada masalah struktur dalam tiub fallopio atau rahim atau masalah melepaskan telur. Kemandulan mungkin disebabkan oleh tiub fallopio yang tersumbat kerana kecacatan, jangkitan seperti chlamydia dan / atau tisu parut. Sebagai contoh, endometriosis boleh menyebabkan kemandulan dengan pertumbuhan tisu endometrium di tiub fallopio dan / atau sekitar ovari. Endometriosis biasanya lebih biasa di kalangan wanita dalam mereka pertengahan dua puluhan dan lebih tua.

Satu lagi punca utama kemandulan di kalangan wanita ialah ketidakupayaan untuk ovulasi . Kecacatan daripada telur-telur mereka boleh merumitkan proses ovulasi dan telur yang tidak matang.

Faktor-faktor lain yang boleh menjejaskan peluang wanita untuk hamil termasuk berat badan berlebihan atau kekurangan berat badan, dan penurunan kesuburan wanita berlaku selepas umur 35.

Sebab-sebab biasa kemandulan wanita termasuk:

·        masalah ovulasi (contohnya sindrom polisistik ovari , PCOS, dan antara sebab utama mengapa wanita    yang hadir ke klinik kesuburan adalah kerana kemandulan anovulatory)
·         tiub tersumbat
·         penyakit keradangan pelvis
·         faktor-faktor yang berkaitan dengan usia
·         masalah rahim
·         ligation tiub sebelumnya
·         endometriosis
·         umur melebihi 35 tahun


KETIDAKSUBURAN WANITA MUNGKIN DIHALANG MELALUI CARA:

·         Mengekalkan gaya hidup yang sihat. Melakukan senaman dan mengurangkan pengambilan kafein dan alkohol. Merokok juga berkaitan dengan ketidaksuburan. Makan makanan yang seimbang, diet yang berkhasiat, buah-buahan dan sayur-sayuran (yang mengandungi banyak folates/asid folik ). Wanita juga disarankan untuk mengekalkan berat badan yang normal untuk kesuburan yang lebih baik. Dalam hal ini, wanita boleh mengamalkan pengambilan supplement yang mengandungi asid folik.

·         Merawat atau mencegah penyakit yang sedia ada. Mengenal pasti dan mengawal penyakit - penyakit kronik seperti diabetes dan hipotiroidisme yang boleh mempengaruhi tahap kesuburan.  Pemeriksaan pap smear juga membantu mengesan tanda-tanda awal jangkitan atau keabnormalan.

·         Kesuburan tidak akhirnya berhenti sebelum putus haid, tetapi ia mula menurun selepas umur 27 dan turun pada kadar yang agak lebih besar selepas 35 tahun.  Oleh itu jangan melambatkan proses kehamilan.

·         Pengambilan GLA Complex yang mampu membantu mematangkan ovum sebelum ovulasi berlaku dan GLA juga mampu menyeimbangkan hormon wanita.

SEDIKIT INFO TAMBAHAN:

Kualiti sperma adalah lebih baik di sebelah petang berbanding di waktu pagi!! 


You Might Also Like

0 comments