final checklist sebelum bersalin...

 
barang-barang untuk adik baby dh hampir selesai. last saturday, kami pegi borong brg2 dia kat  maternity & children expo dekat midvalley. ramainya org....tp masih boleh la jalan2 tgk2 barang yg nak beli, aim saya pada hari tu cuma nak setel siap2... 1st round beli brg, husband hantarkan dulu ke kereta, pastu sy sambung lagi utk 2nd round.. huahuahua... tp nampaknya utk baby ke-2 ni saya lebih reasonable, rasanya beli apa yg benar2 perlu dan tidak membazir.. sy berpendapat, ibu-ibu yg mengandung anak pertama dan bercita-cita nak breastfeeding baby mesti excited giler masa dekat expo aritu, sbb byyyykkkk sgt brg2 baby yg comel2 (yang sbnrnya takde la keperluan sgt and ada yg sy dh ada masa anak pertama aritu).. terus sy ckp kat hubby "nasib baik dh ada pengalaman sblm ni, kalau tak, sy pun boleh jadi gila gak tgk brg2 comel ni semua, mesti rasa semua nak beli" miahahaha...
 
gambar tak sempat snap, sbnrnya bukan tak sempat, tp sy mmg jenis yg tak berapa gemar amek gambar, hahaha...nnti2 la sy upload gambar barang2 baby yg sy borong aritu, hehehe... :)
 
drp checklist yg saya buat sebelum pegi expo tu, ada yg dh complete, ade yg belum dan ada yg tiba2 je muncul dlm list! hahaha... jom semak! :)
  • Berus Gigi & Ubat Gigi Safiyyah (done)
  • Susu Nan Grow 3 – 3 kotak (kalau ada) (tiada booth nestle)
  • Diapers For Safiyyah (Saiz L) (3 Paket) (tiada booth drypers, beli kat car4 je)
  • Diapers For Baby (Newborn - 1 Paket) & Small (2 Paket) (done, Mamypoko)
  • Berus Botol (done)
  • Baby Bath (done)
  • Baby Shampoo (done) (beli yg head-to-toe wash tu je senang)
  • Towel (utk baby) – 3 set (done)
  • Putik Kapas
  • Bakul Baju Kotor
  • Bakul Toiletteries
  • Baby Oil (done)
  • Minyak Yuyi/Telon/Baby Balsam
  • Sikat Baby (done)
  • Losyen Ruam Lampin (done)
  • Bedak Baby (done)
  • Baju Lengan Pendek / Seluar Pendek (dikeluarkan drp senarai)
  • Baju Lubang2 (done)
  • Wet Tissue (done)
  • Diapers Bag (done)

ok, yg kat atas tu yg mmg dh sediakan list siap2 dh, tp yg kat bawah ni tiada dlm list sama ada terlupa atau takde niat pun nak beli, tp tiba2 je muncul pastu siap jadi juara pulak dh! haha
  1. Pureen ABD wash (siap borong 4 botol x2L each)
  2. Bumblebee storage bottle (satu set ada 10pcs, harga RM22 je, borong 4 kotak)
  3. AUTUMZ storage bag (borong 4 kotak, harga satu kotak RM9)
  4. AUTUMZ reusable ice pack (beli 2 kotak yg ada 3pcs each tu)
 
untuk persediaan bag hospital dan untuk ibu mithali ibu yang sejati, ni barang2 yg diperlukan:
  • loose items utk set bersalin tanamera (sabun, tea, vco dan massage oil)
  • set berpantang Shaklee (kena beli Zinc Complex je yg lain dh ada dh)
  • pad POISE (3 set) -- saya tak suka pakai maternity pad, lagi suka pakai pad poise je sbb dia lagi besar dan panjang.
  • MILO 3 in 1 (penting nih, hahaha)
  • toiletteries utk mak budak
yg tu je kut yg nak kena beli lagi, yg lain2 semua dh ada and boleh prepare nnti.. :)

hehehe, kena tunggu bonus sampai dulu la nampak gayanya ni...lambatnya 18hb.. huhu :(

 
 

Post a Comment

Followers

Mereka Bergaduh Kerana Shukree!