confinement lady perlu atau tidak perlu?

9/20/2012

bagi menjawab persoalan di atas, jawapannya adalah sangat PERLU sekiranya anda:
  1. mempunyai ibu yang agak moden (tak tahu sgt bab-bab menjaga org berpantang, cuma dari pengalaman dia bersalin dulu2 je);
  2.  
  3. anda mempunyai nenek atau MIL yg tahu tp nenek dan MIL pun dh tak berapa kuat sgt lagi nak buat keje-keje untuk menjaga anda dan baby;
  4.  
  5. anda berhasrat nak berpantang di rumah sendiri (tak payah travel balik kampung jauh-jauh, so org yg dtg melawat cthnya ibu, MIL atau nenek boleh dtg jenguk2 tak payah nak stay lama kat rumah anda tinggalkan ayam, itik, suami di rumah..hehe);
  6.  
  7. anda mempunyai suami yang tak tahu lnsg pasal kod etika menjaga isteri ketika berpantang dan beliau juga akan keluar pegi keje keluar pagi, balik lambat; daannnn......
  8.  
  9. anda mempunyai anak pertama yang sangat nakal dan tgh membuas nak membesar... so ibu atau MIL atau nenek atau family anda yg akan dtg melawat anda nnti boleh menjaga anak pertama anda je, so tak payah nak susahkan mereka jaga anda dan baby yg baru lahir itu..... hehehehehe...
untuk persediaan berpantang kali ke-2 ni, saya akan mengupah seorang confinement lady (CL) yang saya kenali dia sebagai Makcik Jannah. Booking telah dibuat beserta bayaran deposit sekali. Makcik Jannah akan tinggal di rumah saya sepanjang tempoh saya nak dia ada (saya nak amek dia utk 20 hari), dan dia akan menguruskan saya dan baby, termasuklah:
  • menyediakan makan dan minum utk saya;
  •  
  • menyediakan jamu fresh buatan sendiri setiap hari di rumah saya;
  •  
  • mengurut (rasanya sekurang-kurangnya 1x sehari, tak sure);
  •  
  • bertungku (rasanya sekurang-kurangnya 3x sehari);
  • menyediakan mandian utk saya;
  •  
  • menguruskan baby sepenuhnya (insyaAllah baby akan sentiasa tido lena je di bawah jagaan dia, hehe..); dan
  •  
  • dan lain-lain perkara yg dirasakan perlu (saya pun tak tahu sgt apa yg perlu, hehehe mcm nak pakaikan bengkung ke...mcm tu la, cuci pakaian baby..).
bestnya kalau dpt urut...
org melayu kita ni jarang amek CL, sbb masing-masing dah mempunyai mak/nenek/penjaga yang pakar utk menjaga ketika berpantang. biasanya wanita kaum Cina lebih suka mengupah CL, bagi memudahkan urusan dia nak menjaga baby tu sehingga lepas habis tempoh berpantang. ada mcm2 cara nak dptkan confinement lady ni, ada sesetengahnya mengambil pakej yang ditawarkan oleh spa-spa kecantikan (biasanya mmg mahal), ada yg amek drp agent (pun mahal gak la, kena pandai cari la kut) dan ada yang cari sendiri (personal). rasanya yang paling senang, google je kat internet, pastu cari yg bergerak sendiri ni, untung badan, dpt yang harga murah sikit. kan?? hehe...
 
Makcik Jannah ni juga bergerak secara bersendirian, tak guna agent atau pakej spa kecantikan. saya mmg kenal Makcik Jannah ni sebab dulu dia dh pernah menjaga biras saya masa berpantang. mmg tip top la servis dia tu, sy tgk biras sy pun happy je tak stress mcm saya sewaktu berpantang. haha. sbb tu saya amek keputusan utk mengupah Makcik Jannah kali ni, charge sehari rasanya dalam RM110-120, saya pun tak sure. so Makcik Jannah akan berada kat rumah saya 20 hari lepas sy bersalin nnti... date dh booking, harap2 bersalin on time la, kang kacau schedule makcik tu susah gak.. kekeke... oh ye, utk makan minum makcik tu sendiri, anda cuma perlu minta suami stock up lauk pauk dalam peti ais kat rumah tu, pastu pandai2 la dia akan masak sendiri apa yg dia nak makan.... tak susah kan?? hehe :)
 
ibu dan anak tido lena dan rehat mencukupi.... :)
 
so, anda-anda semua mcm mana? taknak upah makcik CL?? :)))
 
skrg ni tgh pening2 nak pilih set bersalin pulak, tp seperti yg dinyatakan kat atas tu, Makcik Jannah akan buat jamu fresh utk saya nnti, so rasanya tak perlu cari set yg ada jamu-jamu bagai, nak2 pulak sy mmg nak breastfeeding baby lagi kali ni.. sy dh buat pilihan, cuma tgg masa dan fulus sahaja sblm beliiii..... :))
 

You Might Also Like

18 comments

  1. salam,
    boleh x kasi contact no mak cik Jannah? Saya tengah survey CL juga ni... emailkan ke nad0212@gmail.com

    tq ye

    ReplyDelete
  2. Salam, boleh share contact no makcik Jannah?
    Saya tengah desperate nak cari CL untuk pantang.
    Mak dah tak larat nak menjaga. emailkan ke hoshina07@gmail.com ye?

    Terima kasih.

    -eija-

    ReplyDelete
  3. salam..

    saya pun nk minta contact no ka jannah ni boleh x? ni emel saya ladyflowerz81@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Saya pun nak mintak contact no, kklau bole tolong email saya ye, licatlica@gmail.com

    ReplyDelete
  5. As'salam,

    Saya nak minta contact Makcik Jannah..email saya norshahirabahari@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Salam,

    Saya pun sedang mencari confinement lady yg bersesuaian. Jika tidak keberatan boleh email no makcik jannah ni. Email saya : alizashaffi@gmail.com.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  7. Salam,
    Saya pun sedang mencari confinement lady. Boleh share contact no makcik jannah ni. Email saya : alizashaffi@gmail.com.

    Thanks.

    ReplyDelete
  8. Hi tolong email saya no cl at ellisyaaziz@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Salam,

    I'm looking for confinement lady. Harap awk sudi share no contact makcik jannah nie.

    my email: rafidah.hood@yahoo.com

    thanks in advance. :)

    ReplyDelete
  10. as salam,
    masih dan tengah mencari CL ni....nak minta contact no mackik jannah ni @ unchanged2@yahoo.com.
    tx

    ReplyDelete
  11. salam boleh bagi contact CL ni pada saya tak? TQ
    my eamial:norul83@yahoo.com
    sanggat2 mengharapkan bantuan saudari

    ReplyDelete
  12. salam.
    boleh share dgn saya contact no makcik jannah?
    email : kluangmaster@gmail.com
    thanks

    ReplyDelete
  13. Hi.. can I have macik jannah nyer contact number please.. email me at sha_enee@yahoo.com. . Tq :)

    ReplyDelete
  14. Salam..u dah try dgn makcik jannah?how was it?boleh share dengan I contact no dia?thanks.email kat I mazwiyana2002@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. salam, saya nak no makcik jannah. plz email me at yonfarhaini@gmail.com, urgent.

    ReplyDelete
  16. May i have the CL contact. Kindly email it to osn1822@gmail.com. thank you.

    ReplyDelete
  17. salam...boleh emailkan sy contact makcik jannah tu? terima kasih sha_sazali@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Salam. Boleh email kan saya no telefon makcik jannah ni? semoga awak dimurahkan rezeki sbb sudi share benda baik gini. diyanayaakop@gmail.com

    ReplyDelete