10 pengajaran drp 1st pregnancy dulu...

9/06/2012

As salam readers (eh, ade ke readers ni?? hehe),
 
Semalam checkup utk 20 weeks. Sedar tak sedar dh 20 weeks dh 2nd pregnancy ni. Tp mcm lack byk benda utk pregnancy kali ni. Tak excited mcm yg 1st dulu. Antaranya:
 
1. Tak start minum susu lagi...
2. Tak start amek royal jelly lagi (kalau dulu, masa 3 bulan dh start consume 1 peket sehari dh, huhu)
3. Tak makan apa2 supplement tambahan lain mcm omega ke, fish oil ke selain drp obimin
4. Obimin pun mcm culas gak makan...
5. Pemakanan pun tak seimbang je rasanya ni...nak2 time lepas raya ni.. haru betul
 
Persoalannya bila nak start semula ni? Wahhh berikanlah diriku motivasi. Pregnant kali ni saya cepat penat dan jadi over malas sikit. Kurang tenaga. Hmmm..... Disebabkan kandungan masih baru, dan baru nak masuk 5 bulan, sy masih belum beli apa2 brg baby lagi. Excited nak shopping tu ada dh, tp rasanya mcm masih awal lg kut. Parents selalu suruh beli barang baby bila kandungan dh masuk 7 bulan ke atas. Tp disebabkan ini 2nd pregnancy, dh ada dh plan apa yg nak dibeli dan benda yg tak payah beli pun takpe. Hehe.


10 PENGAJARAN YG SY DAPAT DRP 1ST PREGNANCY DULU:

1. Tak payah la beli baju romper2 yg kena pakai legging bagai tu, selain drp legging tu ketat, material legging pun mcm panas dan gatal je, ye la, nak beli yg mahal2 harga berpuluh mcm sayang pulak. Kalau tak dipakaikan legging mcm sejuk la pulak si kecik tu kalau pakai romper jenis nampak paha smpai ke kaki tu... Sebab kedua tak payah beli romper: susah la nak pakaikan baby sebab takde butang kat depan. Sudahnya romper2 tu berkarat je kat dlm bakul tak terpakai. Baby kecik lagi, kesian pulak kat dia kalau nak kena angkat bagai bila nak pakaikan baju. Leceh. So kesimpulannya, tak payah ada romper utk baby kedua kali ni.. yess!!


sy tak suka pakaikan baby bodysuits ni... xbest!
 
2. Mengikut rekod, baby saya yg 1st dulu berat cuma 2.81kg sahaja dan lahir awal 2 minggu drp tarikh due date. So rasanya adik baby ni pun lebih kurang je kut berat range tu jugak, lgpun mmg dia pun kecik je ni masa sy gi scan aritu. Saiz lewat 2 mgg drp umur ikut last period tu. Jadinya, utk adik baby ni kena beli byk sikit baju yg utk newborn (0-3m), sebab dulu time safiyyah, ramai yg suggest suruh beli baju 3bulan terus sebab kononnya boleh pakai lama, sudahnya bila safiyyah keluar, kesian dia....baju semua besar2 dan nampak tak comel bila pakai. So terpaksa la hubby gi beli lagi 3-4 pasang baju newborn masa mula2 safiyyah lahir dulu. Baju newborn tu lama pulak tu dia boleh pakai. Kalau tak salah saya smpai dia umur 5 bulan lebih pun masih boleh pakai baju newborn, sebab badan dia tak besar mana, halus je orgnya.. oleh itu, kali ni sy kena perbanyakkan sikit baju saiz newborn dan saiz 3-6m. Untuk baju saiz 6m ke atas tu, tak payah beli dulu la. Beli lepas habis pantang atau masa cuti bersalin nnti pun ok apa. Lmbat lagi nak tgg baby masuk umur 6 bulan.... (ini berdasarkan saiz kakak dia, cik safiyyah yg kecik wpun minum susu ibu sepenuhnya)...
 
3. Masa safiyyah baby dulu, sy suka pakaikan dia jumper. Alaa...baju yg mcm romper tu, tp terus tutup kaki tu. So kali ni, sy nak gi beli extra longsleeve atau shortsleeve bodysuits (jumper) and jumper favourite saya adalah brand Mothercare. Diorang jual pack of 3 harga dlm RM108 - RM119 mcm tu, tp kalau beli time ada discount atau masa member’s sale, boleh dpt kurang 20%, byk gak tu 20% tu sbb harga dia mahal. Tp mmg berbaloi jumper ni. So tak payah dh susah2 nak pakaikan stoking baby yg mcm nak tercabut je tu bila dipakai... time malam senang. Safiyyah dulu, sy mmg selalu pakaikan dia jumper, smpailah dia boleh berjalan. Sebab bila dia dh start nak berjalan tu, susah dia nak gerak2 nak jalan sbb kaki dia tertutup, licin.. lg satu jumper ni senang sgt nak pakai sebab ada button kat depan. skrg ni mmg tgh ada sale kat mothercare, tp tgg dulu la.. sale pun lama lagi smpai bulan 11 ni...
tp, bodysuits jenis ni mmg fav saya, sgt suke... hehe :))
 
4. Oh, sy tak suka set mittens and booties ke apa namanya tu, yg baby punya sarung tangan sekali dgn stokin yg longgar mcm nak terbukak tu.. kali ni, sy nak beli mittens je, pastu beli stokin biasa utk umur 0-3m tu. Stokin tu lagi praktikal drp booties yg asyik nak tercabut je dr kaki baby... hehe :)
 
mittens - OK. tp booties jenis ni tak minat, better pakaikan stokin biasa je..
 
5. Nak cari bedding set kekabu pulak kali ni. Safiyyah punya dh ada, tp yg tu sy beli masa dia umur 6 bulan, ms dia nak masuk nursery dulu. Elok lagi, tp safiyyah selalu guna smpai skrg pun dia guna lagi, buat lapik utk landing depan tv ke, kdg2 mak bapak dia pun guna gak buat jadi bantal. Hadess.... so mmg kali ni cadangnya nak cari set tilam kekabu asli pulak. Dh buat survey 2,3 online seller yg ada jual set tilam ni, tgg masuk 7 or 8 bulan nnti sy beli la. Dh taknak beli dh tilam foam yg mcm2 brand bumblebee la, chicky bon bon la, sweet cherry la... semuanya harap pd brand je, kualiti??? Baru pakai 6 bulan, tilam dh menipis, bantal pun dh tak rupa bantal. Ye la, tilam foam je kan. Tp harga mahal jugak, RM100 lebih la jugak satu set tu...
 
set tilam kekabu yg gojes...kan kan??
 
6. Time Safiyyah dulu sy tak pakai rocker. Tp kali ni, disebabkan dh byk save duit utk penyusuan (kebanyakan brg mcm breastpump, sterliser, warmer, storage botol yg tak guna lagi yg menelan belanja beribu gak dulu masih ada dan elok sgt lagi) so cadangnya saya nak beli rocker fisher price kat adik baby kali ni. Jeles pulak dulu2 tgk baby cousin duk dlm rocker tu mcm best dan selesa je..tp masa tu sy tak mampu dh nak beli utk safiyyah sbb dh byk keluar duit utk beli brg2 utk penyusuan susu ibu time dia dulu. Hadesss...
nnti nak beli rocker ni sebijik! :)
 
7. Saya tak sure barut baby yg safiyyah punya dulu masih ada ke tak.. nnti nak kena tgk balik la. Tp kali ni saya mcm nak beli jugak. Kali ni nak beli barut yg saiz lebar sikit. Takmo beli yg saiz pendek2, nenek sy aritu mengomel2 jugak katanya barut2 tu pendek, tak tutup dada, hanya tutup perut je. Mmg la barut tu fungsi dia utk tutup perut, tp nenek ckp, kalau boleh biarla tutup dada sekali takde la budak tu sejuk. Hmmm ye jugak tu... eh, utk berpantang kali ni, sy dh book makcik yg boleh jaga sy masa berpantang tau, booking je dh kena bayo RM500. nama makcik tu makcik Jannah. maybe amek dia 2 mggu je kut. so dia akan tinggal kat rumah sy selama 2 mggu tu dan uruskan semua keperluan utk ibu dan anak. termasuklah memasak makanan kita sekali. urut at least 2x sehari, wahh heaven... hehe :))

 
8. Time safiyyah dulu, kitorang dpt hadiah stroller free, stroller biasa2 je, tp kami jrg sgt guna. Mmg nak pegi mana2, kami kendong safiyyah dlm baby carrier je. Kitorang guna baby carrier baby bjorn. Masih elok lagi carrier tu, rasanya tak perlu cari carrier lain mahupun stroller lain. Hehe....tapiii....


9. Saya rasa mcm nak laburkan duit beli maxi cosi car seat tu la....mcm praktikal je..dan lawa pulak tu, senang nak letak baby dlm kereta bila travel and senang nak angkat dia sekali, tak payah nak dukung bagai kalau dia tgh syok tido... kan kan??? sbb time safiyyah cuma pakai car seat yg boleh guna utk newborn sampai 2 tahun tu. 
 
maxi cosi ni mcm best, kena beli gak sebijik! :)
 
10. last but not least (buat masa ni la..); sila buat survey dan buat pilihan terbaik utk set berpantang!!! Takmo amek nona roguy yg mahal giler tu dh kali ni, serikkk makan phytonatal nona roguy tu dan daku menderita sembelit.... kena sediakan pil pelawas siap2, brand novolax ke ape ntah tu yg boleh beli kat farmasi tu... ingat tu wahai adila! Serik sudah daku sembelit ketika berpantang.... skrg ni dlm kepala mcm nak try set berpantang HPA dgn amek supplement vitamins drp Shaklee.... selain drp dia ada mcm2 dlm set dia, harga set berpantang HPA ni pun jauuuuhhh lagi murah iaitu RM90 sahaja... tgk la dulu mcm mana... hehehe...
 
 
set berpantang HPA. mcm ok je... hmm...
 
 
sekian dulu.. hehe :)

You Might Also Like

6 comments

  1. bole jadikan panduan ni..tq kak =)

    ReplyDelete
  2. kekeke.... ni pengalaman akak masa pregnant 1st aritu..biasalah first time pregnant semua benda nak beli, semua benda rasa mcm penting je. :))

    ReplyDelete
  3. info ni bagus untuk bakal ibu mcm sy yg sedang pregnant anak sulung:)tq.set berpantang HPA dengan set berpantang HIRAQ ada beza tak?

    ReplyDelete
  4. Info yg bagus untuk bakal ibu mcm sy ni yg tgh pregnant anak sulung:) Tapi sy ada survey jugak set berpantang HIRAQ. ada beza tak dengan set berpantang HPA? harap leh share lah..tq mommie safiyyah

    ReplyDelete
  5. Wife pun ada beli Mothercare sleepsuits. Harga mampu beli 1 set 3 pasang RM 60 - 80, beli masa offer online di 11street. Guna kupon diskaun jimatlah. Tengok tag harga normal RM 139, mahal tak termampu nak beli.

    ReplyDelete