Menu 8 bulan: Bubur Nasi & Sup Ikan Salmon

8/10/2011

salam.

buat pertama kalinya, setelah safiyyah umur 8 bulan lebih baru la saya duk terhegeh2 nak cerita pasal solid food / resipi utk safiyyah... kekeke.... saya start bagi safiyyah makan ikan dan ayam bila umur dia masuk 8 bulan, before 8 bulan safiyyah hanya makan puree buah - buahan sahaja. puree sayur + puree campuran buah saya start bila umur safiyyah dh nak masuk 7 bulan. safiyyah hanya mula diberi makan bubur nasi bila dia masuk umur 7 bulan. mmg sebelum masuk 7 bulan dia hanya kenal buah - buahan sahaja.. hehe... 

tak larat la nak cerita panjang2, entri ini adalah entri bergambar. menu safiyyah untuk hari ni ialah: bubur nasi dan sup ikan salmon.. disebabkan safiyyah ni masih belum ada gigi, sy blend sekali bubur nasi tu dengan sup ikan salmon... 

asalnya saya beli cube ni sebab nak letak puree, tp skrg ni sy dh tak buat puree lagi sebab hari hari sediakan makanan fresh utk safiyyah, so bekas cube ni sy guna utk simpan stok ikan tenggiri dengan ikan salmon, satu bekas tu utk sekali makan... hehe :)


 antara sayur2 yang terlibat ialah carrot + seleri + cherry tomato + potato + bawang merah + daun sup serta daun bawang. sayur2 ni saya sediakan dulu sebelum tido, so esoknya senang nak masak terus masuk periuk je.. hehehe... :)

 untuk bahan tumis tu, sy guna bawang merah + bawang putih + sedikit halia ditumbuk. ikan tu beku sebenarnya, so sy keluarkan dulu siap2 dan letak dekat fridge bahagian bawah... 

 bahan - bahan ini saya simpan dalam fridge bahagian bawah, bila nak masak nnti campak je.. hehe

 tadaaaa.... sup ikan salmon dah siap dah.... harumm baunye... :)

 disebabkan baby sy masih takde gigi, makanya saya blend bubur nasik yg telah dimasak sebelum tido guna slow cooker dengan sup ikan salmon ni.... yummeeehhh....!! mengancam.. :)

 bubur yang telah siap di blend dimasukkan ke dalam termos makanan. tips supaya makanan kekal panas dlm masa yg lama, sebelum masuk makanan dlm termos tu, sila masukkan air panas dulu, biar dlm 5 - 10 min. pastu baru tukar dgn makanan td....

dahh siaap....



You Might Also Like

3 comments

  1. yuummm,,,yumm,,,mcm cdp jer....nasib baik afiq xleh mkn ag,,kalo x dah ambik resepi ni,,hihihi

    ReplyDelete
  2. sis..share la lg mkanan tuk bayi..saya budak baru belajar..bayi baru masuk 8 bulan

    ReplyDelete
  3. as salam.. di mana saya boleh dptkan bekas simpan lauk seperti di atas tu..

    salam perkenalan

    ReplyDelete