sedihnya la hati ini.....

salam.

sadly to say.... khairunnisa safiyyah telah mula diberi solid food sejak umurnya 5 bulan 12 hari. ada alasan mengapa, nnti next entri la kite cerita. frust sebab tak dpt accomplish target nak bagi dia makan @ 6 months or 180 hari. tapi dia masih belum diberi bubur atau nestum atau bijirin ape2, cuma bg dia rasa buah betik + ebm dan juga buah dragon fruit. dia jilat2 mcm tu je tak telan buah tu pun. pada usianya genap 5 bulan dua minggu, saya telah bg dia makan HEINZ yg utk baby umur 4 months & above tu. sbb dlu my gynae pernah suggest supaya bg makan HEINZ tu je kalau betul2 nak bagi makan kat dia before 6 months old.. sikit je bagi, hanya 3 sudu sekali makan..

ni haaa makanan tu... tp yg buah pear tu agak masam... huhu

tapi rasanya weekend ni nak start buat homemade food la utk khairunnisa safiyyah ni. mungkin boleh start buat puree buah buah dlu ke. ke nak bgi bubur terus eh?? konfius hamba. sebab ada doc pernah bgtau, utk first few months ni elok bagi puree buah buah je dlu, nnti bila masuk umur 8 bulan ke atas baru start bagi makan bubur dan sayur2. hmm... tp sy mcm nak bagi dia makan bubur dah. lagi satu, raisins ok tak?? sebab ada org ckp raisins tak elok utk bb bawah 2 years old, tp ade yg ckp boleh bg bby umur 6mnths above makan raisins... hamba buntuuuu.... ada sesiapa boleh bantu or share experience??

notakaki: apa apa hal pun saya masih berbangga dan happy sebab masih mampu breastfeed safiyyah tanpa campur dengan susu formula sampai sekarang..

thanks...


10 comments

safiyyah dah try makan..awalnya???naper dah start makan ni..mama safiyyah tak sabr yer..

nurul 1st time buat puree pisang..tapi sofiya tak makan pun..

skrg wat bubur..tp campur semua bagai..maksudnya carrot + kentang + kubis + ayam..

rasanya kismis okey je..kukus atau rebus lama2 skit..pastu blend..kismis kan makanan sunnah

Reply

haah, safiyyah dh start makan HEINZ yg mmg meant to baby 4 months above tu.. so far, belumlagi bg makanan bubur2 tu... bukan sebab mommie dia yg tak sabo, tp nenek dan atuknye yg kesian tgk dia mcm tak kenyang minum susu dan tak tahan tgk muka dan reaksi terliur safiyyah setiap kali tengok org makan.. huhuhu.. tp atas nasihat doctor, sy bg dia makan heinz tu je dlu.. hehehe.. :)

rasanya kismis boleh makan kan?? propa org kristian je tu kut rasanya, mcm propa 'kambing boleh buat darah tinggi' tu, pdhal kambing la yang Nabi saw bela... :)

td dh beli kismis tok guru tu haa.. hehe :)

Reply

mcm tak kenyang? i tgk u byk gila buat stok, tak cukup ke? tapi takpelah, dah dkt 6 bulan oklah tu bg mkn..i read in an article dlm mag Parenting dia ckp kalau boleh, reduce bg processed food ni unless for emergency @ traveling sbb kdng2 kandungan gula dia tinggi drpd yg patut baby consume. i rasa better u bg dia mkn bubur nasi terus (kalau betul dia tak kenyang sbb nyusu), blend & campur satu2 bhn lain eg carrot, potato.. Ada chart tau actually yg bgtau apa baby bole mkn at each month. I tak brapa ingatla, ada tampal kat dapur..hehe.. & kalau tak salah i dlm chart tu raisins are not suitable until baby is much older la.. (tapi takla sampai 2 thn..8/9 months kot tak salah..)u try mintak la chart tu kat paed. i dpt from my paed la. By the way campur satu2 jenis food so that in case baby ada alah, u tau which food & bole discontinue. apa2 pun happily & proudly continue bf-ing! all the best! ~bf-ing mommy for 1 year, 2 months, 3 weeks & 1 day! hehe~

Reply

dilla,

anak2 i makan dr umur 4 bulan.......sebab:

yg sulung -mama dia tak sabar nak suap makan, plus dia pun semua benda nak makan.....

yg nombor dua ada GERD....so kena bg makan untuk kuatkan otot perut dia.......

Reply

wanie: oh ye ke? elok bg makan bubur terus eh?? kalau ok, nak buatkan bubur utk safiyyah esok pagi, letak buah2 as puree... boleh tak eh?? i still curious lagi la pasal raisins tu.. sbb mcm dh tak pecaya sgt pd propa2 barat lagi.. sedangkan raisins ni bagus utk memori/ingatan.. sama mcm i tak pecaya org barat kata "soya itu bagus" dan "kambing itu tak elok"..

Reply

stok susu mmg banyak... tp sejak seminggu ni safiyyah dh kurang minum susu lg dah, dlu masa kat umah bs boleh habis 15oz, tp skrg ni dlm 10 oz mcm tu je habis, dia direct feed pun tak lama mcm dlu dh, byk main2 dan suke prektis2 angkat montot.. dia sanggup isap jari drp minum susu byk.. skrg ni sekali minum 2oz je paling banyak.. huhuhu

Reply

wanie: ade softcopy tak chart tu?? u boleh email kat i tak? nurruadila@gmail.com... tq :)

Reply

shireen: awal tu 4 bulan.. so, khairunnisa safiyyah ni kira ok la kut 5 bulan 2 mmg, kan? lagi 2 mgg nak cukup 6 bulan, hehehe... :P

Reply

bubur + buah ok. i pernah buat dgn apple. i'allah nanti i email

Reply

dilla,

zaman dulu mmg baby makan umur 4 bulan......so paed budak2 ni kata boleh je..........plus, i kan anak bongsu, so my sisters dah lama takde anak kecik....diorg lah jd tukang suap..........bg eskrem mc donald's lah apa lah.......redha jelah....... :-)

Reply

Post a Comment

Followers

Mereka Bergaduh Kerana Shukree!