sebab kenapa dan mengapa...

salam.

ini entri utk bgtau kenapa dan mengapa saya telah memberi khairunnisa safiyyah solid food awal 2 mgg dr yg sepatutnya, saya nak bgtau sebab utama saya tergerak hati utk bg dia mula makan iaitu:

sebab yang pertama:

setiap kali kita hulurkan apa2 menghala ke muka dia (even hidung kita sekalipun), safiyyah akan mengangakan mulut besar2 dan akan menggigit benda tu sambil tergeleng2 kepala dia mcm lapo benar kekdahnya.. adeiii tak tahan. hati ibu mana yg tahan tengok anak yang dikandung berkeadaan sebegini rupa....

sebab yang kedua:

setiap kali kami makan atau dia nmpk sesiapa je makan, khairunnisa safiyyah akan merenung orang tu sambil telan air liur, kadang2 sampai meleleh2 air liur.. tenungan dia yg amat kesian tu sgt2 buat kita rasa bersalah sebab makan depan dia. perasaan yg sama bila kita makan tanpa rasa bersalah depan kanak kanak berumur 7 tahun yang berpuasa di bulan ramadhan... adeeiiii tak tahannnnnn... mmg rasa bersalah sgt2...

sebab yang ketiga:

atuk dan nenek khairunnisa safiyyah hatinya lebih lembut berbanding ibu bapa safiyyah sendiri. sebabnya, atuk dan nenek lagi tak tahan tengok cucu diorang berkeadaan seperti di atas.... sudahnya, atuk dan nenek telah minta ibu dan bapa safiyyah bagi dia makan.... (padah balik kampung masa cuti 1 May aritu, dh agak dahhh...)

sebab yang keempat:

safiyyah dah kurang minum susu. sekali minum paling banyak pun habis 2oz je. ini sgt merunsingkan. sehari dekat rumah bs hanya habis 10 oz sahaja??? adooiii...

sebab yang kelima:

safiyyah lahir 2 mgg lebih awal drp tarikh dijangka bersalin. so boleh la bg dia solid food awal 2 mgg jugak, kekeke.... :P (takde kaitan pun ni, saje propa mak dia)


Here are new sign that indicates ur baby is ready for solid foods (copy dr blog yana)
  • Loss of tongue-thrust reflex - This allows baby to drink and swallow liquids with ease; with the tongue-thrust reflex still present, baby may simply drink in liquid purees or push the food back out. According to Dr. Jim Sears, in the first four months the tongue thrust reflex protects the infant against choking. When any unusual substance is placed on the tongue, it automatically protrudes outward rather than back. Between four and six months this reflex gradually diminishes, giving the glob of cereal a fighting chance of making it from the tongue to the tummy - LULUS
  • Ability to let you know she is full from a "meal" with signs such as turning away from the bottle or breast. This is important so that baby is able to self-regulate the amount of food being eaten. This helps stop baby from accidentally overeating as parents may continue to feed baby thinking that she is still hungry. - LULUS
  • Ability to sit up and hold head up unassisted - LULUS
  • Interest in your food (we tend to disagree with this one as when a baby reaches the age of 4-6 months, he is interested in putting everything in his mouth.) - paling ketara LULUS
  • Doubling of birth weight - lahir hanya 2.81kg skrg dh 6.5kg rasanya...
  • Frequently waking in the middle of the night when a solid sleeping pattern had been established. This may not be the best indicator that your baby is ready for solids. Please keep in mind that a growth spurt will occur between 3-4 months of age, 6-7 months of age and also 9-10 months of age. Baby may also be waking due to an illness or teething.- budak kicik ni jenis tak bangun malam, memang tido nyenyak hari hari... ngeh ngeh ngeh...
kesimpulannya, saya rasa cik adik khairunnisa safiyyah ni mmg dh ready utk solid food.... weekend ini mommie mau buat puree banyak2... kekeke.... ;))

2 comments

kalau kita dirikan die dn dia dpt tegakkan badan n kepala die, mmg tiada salhnya bg solid food awal..heeee..tnda die dh kuat dan blh telan..

tp bg yg ringan2 je dlu dan skali sehari ok kot..husna pun dh kurng nyusu skrg ni sejak makan..huhuh makin melambak la stok

Reply

dulu masa Iman mula2 makan solid food, aku brehi benar perah susu segar buh dalam solid food. lagi laju dia makan..huhuhu, slamat menjamu selera safiyyah!!

Reply

Post a Comment

Followers

Mereka Bergaduh Kerana Shukree!