cerita pasal milk booster saya pulak.. anda pula bagaimana??

4/18/2011

salam.

rata rata ibu yang menyusukan anak, mencari pelbagai kaedah/supplement/booster untuk menghasilkan susu yang mencukupi untuk hidangan harian anak anak. benar kan? saya dlu juga mencuba macam macam jenis makanan dan minuman yang kawan kawan suggest yang dikatakan mampu menjadi booster kepada penghasilan susu yang banyak. selain aktiviti mengepam yang kerap (at least 3 kali sehari), juga penting untuk kita kaji balik pemakanan harian kita. setelah saya mencuba beberapa makanan/minuman yg disuggest oleh kawan, ada yang menjadi dan ada juga yang tidak memberikan kesan kepada penghasilan susu saya. saya pernah cuba minum air longan kurma (dalam tin, tapi saya tak suka sgt air ni, manis) dan pernah juga minum susu kambing + kurma (saya minum produk v-rich), tp tak tahan produk ni ada bau hamis sikit, nak try hi-goat pun tak lalu la pulak (padahal saya penggemar setia lamb chop, tp bila bab susu ni sensitif sikit kalau berbau, sbb sy sendiri bukan penggemar susu)... kekeke....

cari punya cari, akhirnya, saya temui juga beberapa makanan/minuman yang mampu membantu menghasilkan susu badan yang mencukupi untuk bekalan si kecik khairunnisa safiyyah... :)

air mineral spritzer adalah milk booster saya yang terbaik! biasanya kalau dekat pejabat, saya minum 1 botol mcm tu je, tak sampai 3L pun sbb tak larat nak ulang alik ke toilet. kekeke... kalau minum air ni, mmg akan terasa LDR (let-down reflex) agak kerap, setiap 2 atau 3 jam sekali, tanda susu perlu diperah...

 walaupun harganya boleh tahan mahal berbanding air mineral biasa, saya sanggup, demi safiyyah, lagipun air mineral ni mmg bagus dan sedappp....(air kosong pun ada rasa tau!) :)

selain itu, sayur kegemaran saya sejak dahulu kala iaitu cik BAYAM juga menjadi milk booster sy antara yang terbaik! masa dlm pantang dlu juga saya selalu mkn sayur bayam dan juga sayur sawi, sbb tu ms dlm pantang, susu sy banyak giler, cumanya ms dlm pantang tak pernah pam dan tak pernah buat stok pun. 2 mgg sebelum masuk keje baru saya start buat stok. bila saya makan sayur bayam ni, penghasilan susu mmg banyak sikit berbanding biasa. kalau biasanya, sebelah cik B boleh kutip hasil 5oz, kalau makan bayam, insyaAllah hasil boleh dpt sehingga 8oz - 9oz utk sebelah cik B (belah kanan je la yg banyaknye pun.. kekeke)

 takde amek gambo bayam, curik dekat mr google ni.. 

 pokcik popeye the sailorman pun makan bayam tau... 
buleh kuatkan otot jugak ni, dan banyak khasiat lagi cik bayam kita ni

besides, saya juge suke makan coklat cadbury black forest kerana ia juga mampu mempengaruhi LDR... dhla coklat ni best dan dia boleh membantu merembeskan hormon apebenda ntah yg boleh buat kita rasa happy tu.. so, bila kita happy, susu pun akan lebih banyak terhasil.. kalau sy period, susu sy agak berkurang, so sy akan atasi dengan mengambil coklat cadbury black forest sebagai 'suplement' tambahan... hihihi... :)

 buat masa skrg ni, coklat cadbury takde dlm stok, so kite curik foto en. google juge... 

 yg ada dlm stok hanya coklat lindt ni je, so kita try test tengok coklat ni mampu jd milk booster tak, kalau coklat beryl's tu mmg tak jd booster untuk saya, kurang berkesan...

pagi pagi, saya selalu breakfast dengan nasi impit kuah kacang... nyum nyum.. tak sabar nak raya! kekeke... ini juga booster yg bagus untuk saya..... :))

 tak bagus betul makan guna polisterin ni kan?? huhuhu

ALFALFA juga booster yang bagus. cumanya, kalau saya makan 2 biji je, mmg tak memberi kesan yg optimum, so kena ambil banyak sikit 3 atau 4 biji sehari... baru susu pun banyak dan pekat berkrim disukai cik adik kite tu... hehehe

saya ambil supplement alfalfa complex drp shaklee... bagus jugak shaklee ni, ada mcm2 lagi la supplement dia yg saya ambil, tp yg memberikan kesan lnsg kepada penghasilan susu ialah alfalfa complex ni la...

last but not least, milk booster yang paling happening ialah....... jeng jeng jeng....


*
*
*
drum rolls
*
*
*


program Maharaja Lawak setiap jumaat jam 10pm dekat astro warna... 

kakakaka... tengok ulangan 10 x pun takpe, sbb saya mmg suke sgt tengok program ni...

program ni mampu menceriakan hati saya, rasa hepi dpt release stress dan emosi yang gembira mmg mempengaruhi penghasilan susu anda ye... kekekeke....  saya suka jozan dgn jambu.. ;))

itulah tadi sedikit sebanyak milk booster yang saya amalkan, alhamdulillah mmg mampu menghasilkan susu yang mencukupi untuk safiyyah... tp milk booster kat atas ni tetap tak boleh lawan milk booster yang ini...

...
...
...


 cik adik KHAIRUNNISA SAFIYYAH kite ni haa.... ;)



You Might Also Like

2 comments

  1. hehe..comel plak mlik booster dila ... among all that, yang sama kita air mineral spritzer =) keep on blogging, your writing really nice =)

    ReplyDelete