pencarian blackberry yang menyayat hati

salam.

cerita blackberry. sebelum saya meneruskan kesah pencarian blackberry yang sungguh2 menyayat hati, intro nak cite pasal susu dlu. arini sangat sangat sibuk, breakfast pun curi curi apatah lagi nak pam susu mmg tak sempat. selalunya 3x saya pam dekat ofis, tp hr ni dapat pam sekali je, pukul 10 pg tadi. huhu. agak sedih. so collection arini hanya 9oz sahaja bawak balik. tapi tetap bersyukur jugak sbb 9oz tu hasil utk sekali pam je tu. tp malam td sempat pam sebelah je lg, dpt tmbahan lagi 5oz utk sebelah cik B. 

ni yang pagi tadi punya....

mata dah ngantuk ni, tp nak cerita juga. kesah misi saya mencari blackberry bold 9780. alkisah, saya dah beli satu smartphone last year, tak sampai bape bulan pakai, samsung wave. nice phone. tp, saya tak subscribe data plan sbb masa tu kene blacklist ngan maxis ngan celcom. tak bayo utang lama. huhu :P

sekarang ni, bila dah kena masuk division baru yang mmg guna email 80% and in english medium, saya menjadi salah seorang pegawai yg tersangat sangat lambat, sebabnya, pagi pagi masuk ofis baru terhegeh hegeh nak check email kat pc. aiseyman, para bos bos ni malam malam pukul 11, 12 malam pun masih email lagi. tak buleh jadi, mcm mana pun kena amek data plan pulak. so saya buat keputusan, saya kena cari phone yg paling senang nak access email dan internet. samsung wave tu agak susah sbb kita kena download email kalau nak bukak. pilihan terbaik buat masa ni, ialah blackberry 9780, nak cari yang siap dgn data plan. 

Sabtu, 19 March 2011

mula mula survey kat website, digi, maxis, celcom. offer digi, unlimited. so, saya mula tertarik dgn offer unlimited itu. tapi bila fikir balik, tak berbaloi sbb nanti bil akan jadi mahal sbb my husband pakai maxis dan connection digi tak selaju maxis or celcom. tapi saya tetap pegi kedai digi, dekat midvalley. stok habis! alaaaaa..... frust! :(

pencarian diteruskan, saya ke kedai maxis dekat mdvalley jugak. ketika di kedai berkenaan, ada beberapa kejadian yg mmg hint tak bagi saya beli kat situ:

1) mula mula tanya, bold 9780 ada?? "habis stok, yang ada cuma 9300".. ok la, sbb nak pakai sgt, setuju amek 9300.. 
2) bayar rm699 utk phone dan nak reg data plan. hulur credit card. "sorry miss, decline, kena call bank"... 
3) selepas dibayar cash, "miss, phone ni u boleh amik selepas 2 jam" "why" "we nak activate kena simpan phone kat sini, lagi 2 jam u datang ambil"... adeiii masa tu dh pukul 8mlm... pulak??!! so setuju je le...
4) lepas kami jalan lebih kurang 3 min, call masuk "miss, tak boleh register", kami patah balik ke kedai, "u punya no ni corporate no, so tak boleh amek data plan"... bila masa no ni jd no corporate?? "kalau u nak clear/buang corporate ni, u kena pegi maxis centre kat klcc"... adoii... 
5) tak puas hati dgn maxis, refund balik, blah.. target, nak pegi klcc esok..

Ahad, 20 March 2011

tengahari pegi kenduri. dh target nak pegi maxis centre lepas balik kenduri. dekat maxis centre, kami berpecah, husband sy pegi setel no tu dan saya terus ngan misi saya, cari blackberry. ada stok 9780! happy! exsaited isi borang, nak register no baru. so far so good... then, pegi ke kaunter.... 

1) "cik, tak boleh register no baru la, mykad cik tak boleh baca".. mmg geram tahap gaban di situ! ni apehal pulak, mykad pulak takleh baca. rasa mcm nak bako je kerajaan malaysia ni walaupun saya ni berkhidmat dengan kerajaan. tapi mmg marah gile! punya la eksaited buat mykad bagai, pastu menyusahkan org pulak..
2) so tak boleh register ke ni? "tak boleh, cik, kat sini kena pakai thumb print".. pulak.. "nape kedai kedai maxis kat luar sana tak payah pakai mykad" "kat sini tak boleh cik, kena pakai mykad".. geramnya maxis!!! sakit hati sangat sangat masa tu. saya marah giler sampai keluar air mata..... geram!! 

dalam marah marah tu, saya terus pegi dekat direktori, cari blue cube. dah nekad, kalau celcom ade offer data plan dgn bb 9780, saya akan amek, no matter mahal atau murah. 

akhirnyaaaa......mmg rezeki dengan celcom, saya dpt harga yg lagi rendah dan data plan yg paling ok compare antara 3 services tu. puas hati, skrg dh dpt bberry 9780 dan saya amat marah dengan maxis. haa... pasal kes no saya yg lama tu dia letak corporate tu, rupanya dh jadi keparat, tak boleh buang title corporate tu, katanya no tu diregister bawah JPM. wtf???? wadehel laa maxis. kami ni tak pernah berkhidmat di jpm pun, apatah lagi nak reg no corporate. so, no tu dh jadi kes maxis. adakah selesai? saya rasa tidak... kita tunggu dan lihat. sungguh menyayat hati. skrg ni dalam proses nak hasut husband tukar ke celcom pulak. bako maxis bako.

mmg best giler benda itam ni, email dh jd cam sms pulak, seronok dan efisien, 
boleh check email terus.. :)

selingaaaaannn..... budak gumuks sedang tido lena....

bila la safiyyah nak tumbuh rambut yek! hihi

Post a Comment

Followers

Mereka Bergaduh Kerana Shukree!